Holttestek után kutatnak New Orleansban

2005.09.05. 14:36

Házról házra járnak a mentőalakulatok New Orleansban, hogy kihozzák a házakból a holttesteket, illetve meggyőzzék a legmakacsabb túlélőket, hogy hagyják el a várost. A magyar Külügyminisztérium egyetlen magyarról tud, akit hozzátartozói nem találnak, de őt már a hurrikán előtt szem elől vesztette a családja. A magyar speciális mentők felajánlották segítségüket, egyelőre amerikai visszajelzésre várnak, hogy elinduljanak-e.

Hétfőre sikerült kiüríteni New Orleans nagy részét, most házról házra járnak a mentőalakulatok holttestek után kutatva. A hatóságok kötelező kiürítést rendeltek el, ennek ellenére vannak néhányan, akik még mindig ragaszkodnak hozzá, hogy nem hagyják el otthonukat, mert félnek a fosztogatóktól. Egy 74 éves férfi például arra hivatkozott, hogy felköltözik az emeletre, ott nyugodtan élhet tovább. Eddig több mint egymillió ember hagyta el otthonát, a legtöbben Texasba, Indianába és Arkansasba mentek. Az alakulatok egyelőre csak 59 holttestre bukkantak rá, miközben a halottak száma várhatóan több ezer lesz.

A magyar Külügyminisztérium egyetlen magyarról tud, akit hozzátartozói nem találnak, de őt már a hurrikán előtt szem elől vesztette a családja. "Elképzelhető, hogy közben sikerült vele kapcsolatba lépni, csak a minisztériumnak ezt már nem jelezték" - mondta az [origo]-nak a külügyi szóvivő helyettese, Szabó Ferenc. Korábban két kint tartózkodó egyetemi tanár jelezte, hogy a vihart átvészelték, azóta velük nincs kapcsolata a Külügynek. Rajtuk kívül még három magyar nő kért segítséget, ők szintén eljutottak egy biztonságos gyülekezőponthoz. Sok külföldi szervezethez hasonlóan a magyar speciális mentők is felajánlották segítségüket, de egyelőre visszajelzésre várnak, hogy van-e rájuk szükség, illetve hogy mikor induljanak útnak.

Közben egyre nőnek a térségben az egészségügyi problémák, szombaton megjelentek a vízfertőzés okozta betegségek első jelei. Mississippi szövetségi államban bezártak egy menedékhelyet, mert húsz menekült hasmenést kapott.

Hétvégén több erőszakos esemény is történt: vasárnap nyolc fegyveresre lőttek rá a rendőrök, miután azok rátámadtak a kilakoltatást végző alakulatokra. A tűzharcban öt fegyveres támadót agyonlőttek a rendőrök.

George Bush amerikai elnök kétnapos hivatalos gyászt rendelt el a Katrina hurrikán áldozatainak emlékére és a szombat este elhunyt William Rehnquist főbíró tiszteletére. A Fehér Házra és a középületekre kitűzött amerikai zászlót a rendelet értelmében helyi idő szerint vasárnaptól kedden napnyugtáig félárbocra eresztik az országban és a külképviseleteken.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK