A szerbek többsége előre hozott választást szeretne

2005.09.08. 19:00

Két év sem telt el a legutóbbi szerbiai parlamenti választás óta, de az ország polgárainak túlnyomó többsége előre hozott választást szeretne, és a legtöbben most is a Szerb Radikális Párt (SRS) kezébe adnák a kormányrudat.

A Faktor Plus belgrádi közvélemény-kutató intézet által csütörtökön közzétett felmérés arról tanúskodik, hogy a polgárok 70 százaléka tartaná szükségesnek a választások azonnali kiírását, és legtöbbjük - a megkérdezettek 30,1 százaléka - ezúttal is a feltételezett háborús bűnös, Vojislav Seselj vezette ultranacionalista SRS-t juttatná hatalomra.

A másik ellenzéki párt, a Boris Tadic köztársasági elnök vezette Demokrata Párt (DS) közel 23 százaléknyi voksot kapna, 17,5 százaléknyi szavazatra számíthat a Bogoljub Karic multimilliomos vezette, egy éve alakult és legtöbbször populistának titulált Szerbia Ereje Mozgalom (PSS). Rajtuk kívül csak Vojislav Kostunica kormányfő Szerbiai Demokrata Pártja (DSS) birkózna meg az ötszázalékos parlamenti küszöbbel, a voksok mintegy 9 százalékát kapná. A többi kormánypárt, illetve a Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök Szerbiai Szocialista Pártja (SPS) kiesne a parlamentből, hacsak nem kötne választási koalíciót valamely más politikai szervezettel.

A felmérést készítő intézet munkatársa, Darko Marinkovic szerint az eredmény egyértelmű jelzés a kormánykoalíciónak, hogy a polgárok újra választani akarnak. A szakértő szerint az egyetlen gond az, hogy ilyen erőviszonyok mellett ismét olyan tarka kormányzó szövetség jönne létre, amelyben a pártok egyetlen közös érdeke a hatalom megtartása lenne.

A 2003. december 28-án tartott parlamenti választást az SRS 28 százalékkal nyerte, a DSS 18, a DS 13, az SPS 8 százaléknyi szavazatot kapott, a PSS pedig akkoriban még nem létezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK