Csak hét hónapot bírt ki a narancsos forradalom után hivatalba lépő ukrán kormány. Személyi ellentétek, lemondások és korrupciós vádak forgácsolták fel az egységet, végül az államfő az egész kormányt menesztette.

Viktor Juscsenko ukrán elnök leváltotta az egész kormányt és a biztonsági tanács titkárát - jelentette be csütörtök délben némileg váratlanul a kijevi elnöki hivatal sajtószolgálata. Az államfő Jurij Jehanurovot nevezte ki ügyvezető miniszterelnökké Julija Tyimosenko helyére. Az új kormánynak képesnek kell lennie egyként dolgoznia - fogalmazta meg elvárásait Juscsenko az új csapatával szemben, utalva az elmúlt hetek-hónapok vitáira és lemondásaira. 

A kormány leváltását ugyanis megelőzte két magas rangú kormányhivatalnok lemondása, akik tiltakozásképp az elharapódzó korrupció miatt, néhány nappal ezelőtt mondtak búcsút tisztségüknek. Ezek után csütörtökön lemondott Petro Porosenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, akit a korábban lemondottak a "legkorruptabb alaknak" minősítettek. Porosenko távozását azzal indokolta, hogy segítse a vizsgálatok lefolytatását, de egyben cáfolta az ellene felhozott vádakat. Magát Juscsenkót is erős bírálatok érték a fia állítólagos nagyvilági életmódja miatt.

Megfigyelők szerint erős ellentétek voltak Porosenko és Tyimosenko kormányfő között. Porosenko a narancsos forradalomban gazdag vállalkozóként Juscsenko bőkezű támogatója volt, míg Julija Tyimosenkónak kulcsszerepe volt a forradalom sikerességében. Ugyanakkor Juscsenko bejelentette, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Tyimosenkót, valamint Porosenkót, annak ellenére szeretné továbbra is csapatában látni, hogy "nap mint nap konfliktusban álltak egymással".