700 protestáns támadt a rendőrökre

2005.09.12. 0:04

Újabb zavargások törtek ki vasárnap este az észak-írországi Belfastban a brit koronához hű protestánsok és a rendőrök között. A tiltakozó protestánsok gránátokkal, benzines palackokkal támadtak a rendőrökre. Hat rendőr megsebesült, tizenegy személyt őrizetbe vettek.

Több mint hétszáz protestáns támadt benzines palackokkal, házilagos készítésű gránátokkal, kockakövekkel a rendvédelmi erőkre kora este Belfast protestánsok lakta keleti negyedében. Több gépkocsit felgyújtottak. Az incidensek során hat rendőr megsebesült, tizenegy személyt őrizetbe vettek.

Vasárnap reggel  Sir Hugh Orde, az északír rendőrség főparancsnoka az Orániai Rend nevű protestáns politikai-vallási szervezetet okolta az előző napi zavargások kirobbantásáért, amelyben harminckét rendőr sebesült meg. Orde délután a BBC-nek elmondta: hosszú idő óta először éles lövedékekkel vívott tűzpárbajok is lezajlottak a rendőrök és a brit hadsereg, illetve a rájuk támadó milíciák között.

Több száz protestáns szombaton amiatt tiltakozott, hogy a hatóságok betiltották az Orániai Rend menetét Belfast nyugati, katolikusok lakta negyedében, majd a tiltakozás zavargásokba torkollott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK