Noha egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődnek meg a tárgyalások Koszovó jövőbeni jogállásáról, Ibrahim Rugova tartományi elnök máris kinevezte a pristinai tárgyalóküldöttséget.

Rugova kabinetje kedden tájékoztatott arról, hogy az általa vezetett delegáció tagja lesz Nexhat Daci parlamenti elnök, Bajram Kosumi kormányfő, Hasim Thaqi, az ellenzéki Koszovói Demokrata Párt elnöke és Veton Suroi, az ugyancsak ellenzéki Ora nevű párt vezetője. A tárgyalások előkészítésével foglalkozó munkacsoportok tevékenységét Blerim Shala, a Zeri című napilap kiadója fogja koordinálni.

"Koszovó életében ez történelmi pillanat. Tevékeny részvételünkkel és a tárgyalások előkészületeiben mutatott egységgel jelezzük a világnak, hogy Koszovó kész elfoglalni a helyét a szabad és független államok közösségében" - tudatja Rugova.

A nemzetközi közösségben sokan kész tényként kezelik azt, hogy még az idén megkezdődnek a tárgyalások Koszovó jövőbeni - esetleg végleges - státusáról, de hivatalos döntés erről csak azután várható, hogy Kai Eide, a világszervezet koszovói különmegbízottja Kofi Annan ENSZ-főtitkár elé terjeszti jelentését a koszovói demokracia helyzetéről - ez várhatóan néhány héten belül megtörténik.

A nemzetközi közösség kinyilatkoztatott és máig érvényben lévő álláspontja az, hogy a tárgyalások csak abban az esetben kezdődhetnek meg, ha Eide jelentése kellően kedvező képet mutat Koszovóról.