Oroszország felülvizsgálja katonai doktrínáját, ha az Egyesült Államok felhatalmazza hadseregét, hogy megelőző atomcsapásokat mérjen olyan országokra, amelyek tömegpusztító fegyverek előállításával gyanúsíthatók - mondta Szergej Ivanov védelmi miniszter kedden egy orosz hírügynökség szerint.

- Ha az ezekről az amerikai tervekről szóló médiajelentések megerősítést nyernek, akkor Oroszországnak felül kell vizsgálnia katonai doktrínáját - jelentette ki Ivanov Berlinben az Interfax szerint, rendkívül veszedelmesnek ítélve az atomfegyver bevetési küszöbének leszállítását.

Az orosz miniszter, aki NATO-beli kollégáinak kötetlen eszmecseréjén vesz részt a német fővárosban, azokra a hírekre reagált, amelyek szerint egy nemrég kidolgozott amerikai doktrína előirányozza megelőző atomcsapások lehetőségét bizonyos államok vagy más célpontok ellen, hogy eltántorítsa őket tömegpusztító fegyverek bevetésétől.

Ha az Egyesült Államoknak csakugyan ilyen tervei vannak a tömegpusztító fegyverek elleni fellépésben, akkor azok arra serkenthetik (megfelelő technológiával rendelkező) "küszöbállamokat", hogy ténylegesen létrehozzák atomfegyverüket - magyarázta Ivanov.

A Közös nukleáris műveletek címet viselő, március 15-én kelt dokumentumot a washingtoni védelmi tárcának egy olyan bizottsága dolgozta ki, amely azt a megbízást kapta, hogy a jelenlegi eljárásokat hozzáigazítsa a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bekövetkezett változásokhoz.