Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter országának erős afganisztáni katonai jelenlétét ígérte szerdán Berlinben, miközben az amerikai sajtó két vezető lapja csapatcsökkentési tervről közölt értesülést.

A The New York Times és a The Washington Post szerint az Egyesült Államok vezetése azt fontolgatja, hogy 2006 elejére húsz százalékkal csökkenti az Afganisztánban lévő amerikai katonák számát. A csökkentés az amerikai vezetésű, Tartós Szabadság (Enduring Freedom) fedőnevű terroristaellenes műveletet érintené. A hadművelet keretében körülbelül húszezer katona állomásozik Afganisztánban. Az amerikaiak feltételezhetően Irak miatt csökkenteni akarják afganisztáni leterheltségüket, a maguk helyére NATO-katonákat kívánnak.

Rumsfeld a NATO-országok védelmi minisztereinek szerdán véget ért berlini tanácskozásán vett részt, s egy sajtóértekezleten közölte: "Amennyiben és amikor lesz döntés a csapatlétszám csökkentéséről, be fogom jelenteni."

A Tartós Szabadság művelet keretében a terrorizmus és a radikális tálibok gócpontjait igyekeznek felszámolni, míg egy másik afganisztáni misszió, a NATO vezette nemzetközi erő (ISAF) nem harcoló alakulatként igyekszik stabilizálni az országot. Az amerikaiak 2001-ben érkeztek Afganisztánba, az ENSZ-mandátumot élvező ISAF 2003-tól működik. Az amerikaiak azt szeretnék, ha a két misszió NATO-parancsnokság alá kerülne, ám több NATO-ország, az álláspontok közeledése ellenére is, elveti ezt a megoldást.

"A missziókat továbbra is el kell választani egymástól, mind a kettőnek külön-külön kell rendelkeznie parancsnoki lánccal" - közölte José Bono Martínez spanyol védelmi miniszter Berlinben. Spanyolország kivonta csapatait Irakból, miután tavaly a szocialisták kerültek hatalomra.

Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára a nap folyamán kijelentette: a védelmi miniszterek körében széles körű az egyetértés abban, hogy "nagyobb szinergiára" (közösen ható elemekre) van szükség a két misszió között.