Anarchia a Gázai övezetben

2005.09.15. 15:11

Többnapos fosztogatás és zűrzavar után csütörtökön az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai próbálnak meg rendet tenni a Gázai övezetben. A militáns szervezet a gyengének bizonyult palesztin hatóság helyett cselekszik. A gázai fejlemények komolyan gyengítik Mahmúd Abbász palesztin elnök és az általa vezetett Fatah mozgalom esélyeit a jövő januárban várható választásokon.

Pár nappal az izraeli kivonulás után az anarchia szélére sodródott a Gázai övezet. A Palesztin Hatóság hiába ígérte meg, hogy fenntartja a rendet, erre képtelen volt. Fosztogatók és fegyveres szélsőségesek bandái dúlták fel a zsidó telepesek még épségben hátrahagyott zsinagógáit, épületeit. A rendőrség azt is tétlenül figyelte, ahogy a jelentős nemzetközi segítséggel a palesztinok számára megőrzött házakat teljesen kifosztják. Ráadásul palesztinok ezrei - köztük fegyvercsempészek - szinte akadálytalanul járkáltak át az övezet és Egyiptom határán.

A helyzet odáig romlott, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán kénytelen volt lemondani a részvételét azon a felvonuláson, amelyen az izraeliek kivonulását ünnepelték volna meg. A palesztin hatóság által szervezett felvonuláson alig pár száz ember vett részt. A Hamász aktivistái ráadásul meg is zavarták a rendezvényt, a menetet biztosító rendőröknek a levegőbe kellett lőniük, hogy lecsillapítsák őket. Kedden ugyanakkor egy Hamász által szervezett felvonulásra tízezrek mentek el. Mahmud Zahar, a szervezet egyik vezetője közölte, addig indítanak újra és újra öngyilkos támadásokat Izrael ellen, amíg fel nem szabadítják "Jeruzsálemet, Haifát és Jaffát". Kijelentette azt is, nem engedelmeskednek Abbász felszólításának és nem teszik le a fegyvert.

Mahmúd Abbász hiába figyelmeztetett, hogy fogytán a türelme. "Ettől a naptól fogva nem toleráljuk tovább az anarchiát, a fegyveres káoszt és az emberrablásokat" - közölte, de a rendet csütörtökre sem sikerült helyreállítani. A gyengének bizonyult hatóság emberei helyett katonai gyakorlóruhába öltözött palesztin fegyveresek százai állítottak fel ellenőrző pontokat az övezetben. A rendteremtést az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai - a Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő militáns szervezet - vállalta fel.

Megfigyelők szerint, az, hogy Abbász képtelennek bizonyult a helyzet ellenőrzésére, erősíti a vetélytárs palesztin fegyveres csoport, a Hamász pozícióját három hónappal a palesztin választások előtt, amelyen a Fatah és a Hamász először néz farkasszemet egymással politikai színtéren. A gázai hatalmi harc kimenetele nagyban befolyásolhatja a szavazás eredményét.

Némi eredményt ugyanakkor elért a palesztin rendőrség. A gázai-egyiptomi határon 300 kilogramm kábítószert foglaltak le az övezetbe bejutni próbáló drogkereskedőktől az izraeli hadsereg kivonulása óta eltelt időszakban. A palesztin rendőrök automata fegyvereket is elkoboztak.

Az egyiptomi hatóságok szerdán fegyverekkel teli alagutat találtak a határon, Rafahtól néhány kilométerre délre. Egy névtelenül nyilatkozó egyiptomi biztonsági forrás szerint a fegyverek között három páncéltörőgránát-vető, 38 automata fegyver és 2800 rakétagránát volt. A határon uralkodó zűrzavart is csak csütörtökre sikerült úgy-ahogy lecsillapítani. Egy helyszíni tudósító szerint Rafahnál a határ két oldalán a rendőrök helyreállították a szögesdrótok által védett ellenőrzőpontokat, s ott csak a Gázai övezetbe visszatérő palesztinokat, illetve az Egyiptomba visszatérő egyiptomi állampolgárokat engedik át.

A Gázai övezet hétfőn befejezett izraeli kiürítése óta palesztinok ezrei lépték át illegálisan az övezet és Egyiptom határát, hogy találkozzanak rég nem látott családtagjaikkal vagy bevásároljanak a határváros Rafah egyiptomi szektorában, annak ellenére, hogy a határt hivatalosan kedd éjfélkor lezárták.

Szemtanúk beszámolója szerint a Hamász palesztin iszlámista mozgalom több tagja szerdán rést robbantott a határon betontömbökből emelt kerítésen, és a hasadékon át több tucat palesztin szivároghatott át Rafah egyiptomi oldalára a tehetetlen egyiptomi határőrség szeme láttára. A Hamász egyik helyi vezetője, Abu Atíja óva intette a határ túloldalát ellenőrző palesztin biztonsági erőket attól, hogy megszüntessék a lyukat. Rafah egyiptomi oldalán a hatóságok szerdán hangosbeszélőkön szólították fel a palesztinokat, hogy (közép-európai idő szerint) 17 óráig térjenek vissza Rafah palesztin felébe, a Gázai övezetbe.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK