Tiltják a háziszárnyasok kültéri tartását Németországban

2005.09.15. 18:49

Elrendelték a háziszárnyasok zárt helyen tartását a madárinfluenza elleni védekezésül három német tartomány egyes részein, az intézkedés november végéig marad érvényben.

Csütörtöktől Alsó-Szászország, Észak-Rajna-Vesztfália és Mecklenburg-Előpomeránia meghatározott területein tilos a tyúkokat, csirkéket, kacsákat és libákat kifutóban tartani. A költöző madarak vonulási időszakának közeledtével hozott intézkedés célja megvédeni a háziszárnyasokat attól, hogy a vándormadarak esetleg megfertőzzék őket madárinfluenzával.

A kifutó-tilalmat elsősorban a vándormadarak pihenőhelyeinek közelében fekvő térségekben vezették be a három tartományban, Alsó-Szászországban azonban a vonulási útvonalak körzetében és olyan vidékeken is, ahol nagy baromfiállomány jellemző.

Renate Künast zöldpárti szövetségi fogyasztóvédelmi miniszter szerint egyelőre nem indokolt, hogy a tilalmat az ország egész területén bevezessék. Az egész országban fokozottan ellenőrzik viszont a vadmadarakat és a háziszárnyasokat vírusfertőzés szempontjából.

Egyes szakértők szükségtelennek tartják az intézkedést. Ortrud Werner, a madárinfluenzával foglalkozó központi víruslaboratórium vezetője szerint a vonulásban csak az erős, egészséges madarak vesznek részt, a beteg példányok képtelenek megtenni a hosszú utat. Mint mondta, Kínából és Mongóliából ismert esetek tanúsága szerint a madárinfluenza vírusától megbetegedett madarak rövid időn belül elhullanak. Szerinte a vírus átterjedését a Távol-Keletről Oroszországba sokkal inkább a fertőzött állatokkal folytatott kereskedelem, semmint a vándorlás okozta. Az orosz mezőgazdasági tárca szerint sikerült megállítani az emberre is veszélyes betegség terjedését az Urál térségében.

A német baromfiipari szövetség ellenben az egész országra kiterjesztené a szabadban tartási tilalmat. "Ha a vírus már az ajtó előtt lesz, nem tudjuk majd rövid idő alatt kezelni a helyzetet" - érvelt szóvivőjük, Thomas Janning.