Pestises egerek szabadultak el Amerikában

2005.09.16. 18:14

Eltűnt három, a bubópestis halálos baktériumával fertőzött kísérleti egér a bioterrorizmus elleni harcra való felkészülés egyik vezető kutatóműhelyéből, a New Jersey-i Orvostudományi Egyetem egyik laboratóriumából. Szakemberek szerint a pestissel beoltott egerek hamar elpusztulnak, ezért nincs nagy veszély.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már két hete nyomoz nagy erőkkel három bubópestissel fertőzött, eltűnt egér után. Az ügyről csak most szerzett tudomást a sajtó. A newarki The Star-Ledge napilap értesülése szerint egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy az egerek elkeveredtek-e, esetleg kiszabadultak, más kísérleti állatok falták fel, vagy pedig valaki ellopta őket. A három egeret három külön ketrecben őrizték.

Az ügybe az atlantai országos járványügyi központ is bekapcsolódott, az FBI pedig több mint 20 embert hallgatott ki, többüknél hazugságvizsgálót is alkalmazva. A laboratóriumot a járványos betegségek terén élenjáró Közegészségügyi Kutatóintézet bérli és működteti. Az intézet a szövetségi kormány egyik biovédelmi programjában vesz részt, új oltóanyag kifejlesztésén dolgozik a biológiai fegyverként bevethető pestis ellen. New Jersey állam egészségügyi főilletékese szerint a pestissel beoltott egerek olyan gyorsan elpusztulnak, hogy a veszély foka a "csekély és a semmi között lehet".

Az Egyesült Államokban évente 10-20 ember fertőződik meg pestissel, általában rágcsálók, valamint a rajtuk élősködő bolhák révén. Antibiotikumos kezelés mellett hét eset közül általában egy végződik halállal. Ha nem kezelik a bubópestist, könnyen átalakulhat ragadós tüdőpestissé, amely közvetlenül terjed az egyik emberről a másikra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK