Országa elidegeníthetetlen jogának nevezte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az atomerőművi fűtőelemek előállítását. Az elnök az ENSZ-közgyűlés előtt beszélt a kérdésről. Ahmadinezsád beszéde előtt néhány órával Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés előtt rendkívül élesen bírálta Teheránt nukleáris programja miatt, és az iráni kormányt ennek beszüntetésére szólította fel.

Forrás: EPA
Mahmúd Ahmadinezsád, iráni elnök

Országa elidegeníthetetlen jogának nevezte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az atomerőművi fűtőelemek előállítását az ENSZ-közgyűlés előtt szombaton mondott beszédében, egyúttal nukleáris egyezmények megsértésével vádolta meg az Egyesült Államokat. 

Ahmadinezsád nagy érdeklődéssel várt, kemény hangvételű beszédében javasolta: külföldi vállalatok is vegyenek részt az iráni urándúsításban, ily módon biztosítva a nemzetközi közösséget arról, hogy Teherán nem törekszik atomfegyver előállítására.

Az iráni elnök szorgalmazta, hogy a Dél-afrikai Köztársaság ezentúl vegyen részt az Európai Unió nevében tárgyaló Nagy-Britannia, Franciaország és Németország képviselőivel az atomprogramról folytatott tárgyalásain, az ENSZ-közgyűlés pedig hozzon létre bizottságot az atomfegyverek terjedése és a "nukleáris apartheid" elleni küzdelem érdekében. Ez utóbbi fogalom alatt Ahmadinezsád a nukleáris technológiával már rendelkező, illetve az ahhoz való hozzáférésben akadályozott országok megkülönböztetését érti.
   
Ahmadinezsád beszéde két nappal a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának hétfőn Bécsben kezdődő, kulcsfontosságúnak tartott ülése előtt hangzott el. Az Egyesült Államok és az Európai Unió már világosság tette: az ülést felhasználhatja arra, hogy az iráni atomprogram ügyét annak gyanított katonai céljai miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé tárja, amely szankciókat rendelhet el Teherán ellen.
   
Az iráni elnök beszédét egy amerikai kormányzati tisztségviselő úgy értékelte, hogy Teherán a jelek szerint kitart eddigi álláspontja mellett. Ahmadinezsád beszéde előtt néhány órával Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés előtt rendkívül élesen bírálta Teheránt nukleáris programja miatt, és az iráni kormányt ennek beszüntetésére szólította fel. "Amennyiben a diplomáciai lehetőségek kimerülnek, az ENSZ Biztonsági Tanácsát kell bevonni a válság megoldásába" - jelentette ki Rice.