Még a Parlament is beázott Romániában

2005.09.20. 15:51
Egy ember meghalt a két napja szakadó eső miatt keletkezett árvízben Románia déli részén. Bukarest utcáinak jelentős része is víz alá került, a Parlamentben pedig beázott a nemrég sok száz milliárd lejes befektetéssel kialakított hipermodern szenátusi ülésterem. Néhány szenátor esernyőt nyitott széke fölé, hogy bőrig ne ázzon.
Fotó: MTI

Halálos áldozatot is követeltek a 48 órája szakadó eső nyomán keletkezett árvizek Románia déli megyéiben, de víz alá került a román főváros jelentős része is, ahol beázott a román szenátus frissen átadott hipermodern ülésterme is. A román belügyminisztérium elrendelte a rendőrség és a katasztrófaelhárító felügyelőség állományának mozgósítását és bevetését az ország déli megyéiben keletkezett hirtelen áradások sújtotta települések lakosságának és anyagi javainak mentésére.
   
Az ország déli megyéi közül különösen súlyossá vált a helyzet több tucat faluban. Településenként százával kellett kimenekíteni és biztonságba helyezni az embereket az ár elől. A két napja megállás nélkül szakadó, sok helyen egy négyzetméterre 24 óra alatt 70-85 liter vizet zúdító eső nyomán megáradt patakok és folyók a falvakon kívül országos, megyei és helyi jelentőségű utakat árasztottak el, közlekedési és ellátási gondokat okozva.

Arges és Dolj megyében egy-egy megáradt patak árhullámából emberek tucatjait kellett kimenteni, a Curtea de Arges nevű városban egy 55 éves férfit így sem sikerült kiszabadítani a tomboló árhullámból, miután a megáradt patak fölött átívelő pallón egyensúlyát vesztve a mélybe zuhant. Lakóházak és gazdasági épületek kerültek víz alá Kovászna megye dél-keleti településein is.    
   
Bukarest utcáinak fele is víz alá került, az özönvízszerű eső súlyos gondokat és fennakadásokat okozott a főváros tömegközlekedésében, alagsorok és pincék százaiból kell kiszivattyúzni a vizet. Az esőzések nyomán keletkezett gondokat a román hírügynökségi jelentések nemcsak a fejletlen és elavult bukaresti infrastruktúrával, de a rossz városgazdálkodással és a lakosság hanyagságával is magyarázzák.
   
Kedden román híradók tudósításai arról számoltak be, hogy a bukaresti parlament hatalmas épületében nemrég sok száz milliárd lejes befektetéssel kialakított hipermodern szenátusi ülésterem méregdrága zöld bőrfoteljeire is csorog a lyukas kupolatetőn át a víz, egyik-másik szenátor esernyőt nyitott széke fölé, hogy bőrig ne ázzon.

Romániában nyár végén tizenöten haltak meg az árvízek miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK