Merkelt újraválasztották a CDU/CSU-frakció élére

2005.09.20. 19:35

Csaknem százszázalékos eredményt ért el Angela Merkel, a német konzervatív pártok (CDU, CSU) kancellárjelöltje a keddi frakcióvezető-választási ülésen. Merkel nem csak a CDU és a CSU közös parlamenti frakciójának a vezetője, de a kereszténydemokrata párt (CDU) elnöke is.

Merkel elsöprő 98,6 százalékot kapott, többet, mint a legutóbbi választáskor, amikor eredménye 93,72 százalék volt. Az eredményt fokmérőnek tartják abból a szempontból, hogy Merkel mennyi támogatást élvez a vasárnapi választások csalódást okozó eredménye után.

A 98,6 százalék demonstratív kiállás Merkel mellett közvetlenül azelőtt, hogy a kancellárjelölt és a bajor partnerpárt, a keresztényszociális unió (CSU) elnöke, Edmund Stoiber puhatolózó koalíciós eszmecseréket kezd a liberálisokkal (FDP), a zöldekkel (Szövetség'90/Zöldek) és a szociáldemokratákkal (SPD). Megerősítették tisztségében Michael Glost, a CSU parlamenti csoportjának vezetőjét is.

A vasárnapi választásokon a CDU/CSU lett az első, de nem sikerült stabil többségre szert tennie a liberálisokkal együtt. Szintén nem sikerült ugyanez a szociáldemokrata-zöld koalíciónak. A második helyen végzett szociáldemokraták azonban továbbra is igényt tartanak a kormányzásra, mondván, hogy a CDU és a CSU két külön párt, külön-külön gyengébbek, mint az SPD, s lényegében csak az számít, hogy kinek sikerül életképes koalíciót összekovácsolnia.

Alakuló ülést tartott kedden a szociáldemokraták új összetételű frakciója is. Újból Franz Münteferinget választották frakcióvezetőnek, aki a pártot is vezeti. Müntefering szintén élete legjobb eredményével (95,24 százalék) került ismét az SPD-frakció élére.

A frakcióülésen bírálatot váltott ki Klaus Wowereit berlini szociáldemokrata polgármester egyik interjúja. Wowereit az RBB állomásnak úgy nyilatkozott, hogy adott körülmények között elképzelhetőnek tartana egy nagykoalíciót Gerhard Schröder kancellár nélkül is, "de ezek a körülmények még nem következtek be. Most olyan szakaszban vagyunk, amikor a választási eredményből egyértelműen azt lehet levezetni, hogy a lakosság többsége úgy akarja: Schröder továbbra is vállaljon kormányzati felelősséget kancellárként".

Michael Donnermeyer, Wowereit szóvivője azt mondta, hogy a szövegrészt "teljesen kiragadták a környezetéből". Az interjú alaphangja teljesen más. Nevezetesen az, hogy Wowereit egy nagykoalíciót Schröder nélkül elképzelhetetlennek tart. Ludwig Stiegler, a SPD-frakció elnökének helyettese megrótta Wowereitet, mondván, hogy "túlságosan sokat fecseg. Jobb lenne, ha tartaná a száját, és Berlinnel törődne."

Az SPD jelen pillanatban csak Gerhard Schröder vezetésével tud elképzelni egy esetleges nagykoalíciót. A Bild című nagy példányszámú lap viszont olyan értesülést szellőztetett meg, hogy Schröder visszavonulna, ha Merkel is ezt tenné. Ha nem Merkel, hanem valaki más akarná vezetni a nagykoalíciót a konzervatívok részéről, az SPD beérné a másodhegedűs szerepével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK