Egy évvel enyhítette az orosz fővárosi bíróság csütörtök este a Mihail Hodorkovszkijra kirótt kilenc évi börtönt, de ezzel jogerőre emelte a Yukos olajcég volt vezérének elítélését, megfosztva őt attól a lehetőségtől, hogy jelöltethesse magát képviselőnek egy moszkvai pótválasztáson.

A felülvizsgálati bírák nyolc évre enyhítették a Hodorkovszkijjal együtt elítélt Platon Lebegyev büntetését is. Néhány apróbb epizóddal együtt érvénytelenítették azt a vádat, amely szerint a két egykori főrészvényes Yukos-eszközöket sikkasztott volna el, átjátszva azokat a Moszt csoportnak, amelyet akkor az Oroszországból 2000-ben elűzött Vlagyimir Guszinszkij médiamágnás ellenőrzött.

Mindamellett a felülvizsgálati tanács velejében változatlanul hagyta a Mescsanye kerületi bíróság ítéletét, amit Dmitrij Sohin ügyész elégedetten nyugtázott. A bírák nem törölték elévülés miatt azt a fontos vádepizódot sem, amely szerint Hodorkovszkij és Lebegyev fondorlatosan eltulajdonította egy agrárvegyipari kutatóintézet 44 százalékos pakettjét.

Sohin azzal érvelt, hogy a tízéves elévülési időt a pakett tulajdonjogának az állami részvényjegyzékbe való bejegyzésétől kell számítani, ami csak 1995. szeptember 22-én történt meg, vagyis az elévülés csak csütörtök éjfélkor következne be.

A bírák helybenhagyták az első fokú verdiktet az elévülés miatt elejtett fő vádpont, az Apatit műtrágyagyár 20 százalékos pakettjének fondorlatos eltulajdonítása ügyében is. Ebben a kerületi bíróság megállapította ugyan az elévülést, de azért rögzítette Hodorkovszkij és Lebegyev bizonyítottnak látott bűnösségét.

Előzőleg Hodorkovszkij első számú védője a kerületi bíróság májusi ítéletének érvénytelenítését kérte. Genrih Padva, akit csak előző nap engedtek ki a kórházból, kifejtette, hogy Hodorkovszkij tevékenységében nem volt bűntett tényállása, bűnrészességét nem állapították meg, s a vád sok részéből eleve hiányzott a bűncselekmény eleme.

Maga Hodorkovszkij ismét hangsúlyozta ártatlanságát, rámutatva, hogy kirakatpert rendeztek ellene. Hivatalnokok maroknyi csoportja mondott ki engem bűnösnek, a Mescsanye kerületi bíróság csupán közvetítette a döntésüket - mondta a Kremllel szembekerült exmágnás, hozzátéve: a per megrendelői és szervezői a politikai ellenzék finanszírozásának korlátozására törekedtek és a Yukos egy darabját akarták jutalmul.

A felülvizsgálati bírák tűzön-vízen át eljutottak a csütörtök esti ítélethirdetésig. Így reggel óta elutasították mind Hodorkovszkij kérését kéthónapos felkészülési többletidő megadására, mind a védelem indítványát a tárgyalás beszüntetésére és új időpont kitűzésére, majd pedig megtagadták a lecserélésükre benyújtott kérelmet is. Sőt, még egy telefonos bombafenyegetés hírére sem szakították félbe az ülésezést. A kutyás keresők által lelt gyanús csomagban nem volt robbanószer.