Agyonlőttek egy kirgiz parlamenti képviselőt

2005.09.22. 6:35

Ismeretlenek agyonlőtték Osmar Bajaman Erkinbajev kirgiz parlamenti képviselőt, aki fontos szerepet játszott abban, hogy ellenzéki tüntetők idén tavasszal elűzték a hatalomból Aszkar Akajev elnököt. Az üzletember-politikus ellen idén áprilisban - állítása szerint - már megkíséreltek egy merényletet.

Ismeretlen támadók agyonlőtték Osmar Bajaman Erkinbajev kirgiz parlamenti képviselőt és üzletembert, aki tevékeny szerepet játszott abban, hogy ellenzéki tüntetők idén tavasszal elűzték a hatalomból Aszkar Akajev elnököt - közölte csütörtökön a rendőrség. Erkinbajevet szerda este támadták meg, amikor autóján hazaérkezett. Az ismeretlen támadók a nyakán és a mellkasán sebesítették meg a politikust, aki kórházba szállítása után belehalt súlyos sebesülésébe.

A befolyásos üzletembernek számító, a közép-ázsiai ország déli részén több üzletet és szállodát is birtokló Erkinbajev és hívei tevékeny szerepet játszottak abban, hogy idén márciusban ellenzéki tüntetők elűzték a hatalomból Aszkar Akajev államfőt, aki szerintük elcsalta a parlamenti választásokat. Erkinbajev indult a politikai fordulat után kiírt elnökválasztáson, de nem tartozott az esélyes jelöltek közé. Az üzletember-politikus ellen idén áprilisban - állítása szerint - már megkíséreltek egy merényletet.