A hat évvel ezelőtti koszovói válság lezárása óta első ízben látogat Belgrádba a koszovói kormány egyik albán minisztere. Habár a nemzetközi közösség régóta a dialógus megkezdését kéri, eddig csak alacsony szinten folytak tárgyalások.

Dragan Kojadinovic szerbiai kultuszminiszter bejelentette, hogy pénteken fogadja belgrádi hivatalában koszovói kollégáját, Astrit Haraciát. Kojadinovic szerint a szerb tárgyalódelegációt elsősorban a koszovói szerb pravoszláv kulturális-vallási kincsek állapota érdekli, ezen belül is annak a 35 szerb templomnak és kolostornak a sorsa, amelyeket a tavalyi márciusi zavargások idején gyújtottak fel albán szélsőségesek.

Haracia belgrádi útját eddig kétszer halasztották el, de ezúttal nincs akadálya a történelmi találkozónak. Az 1998-99-es koszovói válság lezárása ő lesz az első koszovói miniszter, aki Belgrádba látogat. Az első kormányszintű közvetlen kapcsolatfelvétel a múlt héten pénteken történt meg a szerb és a koszovói kabinet között, az önkormányzatok ügyeivel foglalkozó miniszterek tárgyaltak egymással, de a találkozóra "semleges területen", Bécsben került sor.

A nemzetközi közösség régóta erőteljesen szorgalmazza a legmagasabb szintű tárgyalások megkezdését Belgrád és Pristina között, és ez az egyik sarkalatos követelése az ENSZ rendezési tervének is. Eddig azonban sem miniszterelnöki, sem köztársasági elnöki csúcstalálkozót nem sikerült összehozni.

A köztársasági és a tartományi kormány szakértői kisebb-nagyobb sikerrel, három-négy havonta tárgyalnak egymással a Koszovót érintő energetikai és közlekedési gondokról, az eltűntek sorsának felkutatásáról és a menekültek visszatéréséről.