A német környezetvédők nem akarnak tovább tárgyalni a választásokon győztes konzervatív pártokkal. A zöldek szerint a  különbségek rendkívül nagyok a felek között, és a konzervatív pártok nem mutattak hajlandóságot programpontjaik felülvizsgálatára. Az egyik ellentét, hogy a környezetvédők folytatni kívánják az atomenergia kivonását az ország energiamérlegéből, míg a konzervatívok az atomerőművek működési tartamának meghosszabbítása mellett vannak.
Forrás: MTI
Angela Merkel

A német környezetvédők (Szövetség'90/Zöldek) nem konzultálnának tovább a vasárnapi választásokon győztes konzervatív pártokkal (CDU/CSU) - jelentették ki a pénteken a környezetvédők vezetői. A zöldek hét évig kormányoztak együtt a szociáldemokratákkal, de a vasárnapi választásokon nem sikerült összegyűjteniük a további kormányzáshoz szükséges szavazatmennyiséget. Az abszolút többséget az esélyesebb konzervatív-liberális (CDU/CSU/FDP) felállásnak sem sikerült megszereznie, így most német pártok koalíciós puhatolózásokra kényszerülnek.
   
Szóba került az érintett pártok és a jamaikai zászló színei (fekete-sárga-zöld) alapján Jamaika-koalíciónak elkeresztelt CDU/CSU/FDP/Zöldek-felállás is, ez látszik most kudarcot szenvedni. Reinhard Bütikofer a Szövetség'90/Zöldek társelnöke a pénteki konzultáció után megállapította, hogy "a különbségek rendkívül nagyok", a kereszténypártok nem mutattak hajlandóságot programpontjaik felülvizsgálatára. Mind Bütikofer, mind Angela Merkel, a kereszténydemokraták (CDU) elnöke nyitva hagyta azonban azt a lehetőséget, hogy talán egy későbbi időpontban még tárgyalóasztalhoz ülnek.

Claudia Roth, a Zöldek másik társelnöke jelezte, hogy inkább ellenzéki szerepre készülnek. A két politikai formáció között feszülő egyik ellentét, hogy a környezetvédők folytatni kívánják az atomenergia kivonását az ország energiamérlegéből, míg a konzervatívok az atomerőművek működési tartamának meghosszabbítása mellett foglalnak állást.
   
A szociáldemokrata-zöld kormányzás bukása háttérbe vonulásra késztette Joschka Fischert, a Zöldek vezéralakját, külügyminisztert. Fischer nem kíván például harcba szállni a frakcióvezetői posztért, amelyért öten versengenek. Oskar Lafontaine és Gregor Gysi személyében "szuperkettős" került a választásokon 8,7 százalékot szerző Baloldali Párt frakciójának élére. A liberálisok (FDP) frakcióját egyelőre Wolfgang Gerhardt irányítja.
   
Marianne Birthler, a volt keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) megmaradt iratainak rendezésével, feldolgozásával megbízott intézmény vezetője egy pénteki interjúban sürgette, hogy világítsák át az új Bundestag-képviselőket. Birthler akták alapján állítja, hogy a Baloldali Párt parlamenti padsoraiban legkevesebb hét egykori nem főállású Stasi-munkatárs, segítő foglal helyet.
   
Joschka Fischer interjút adott a Tageszeitung című berlini lapnak, és nagykoalíció alakulását tartotta a legvalószínűbbnek. Vele ellentétben Gerhard Schröder kancellár, a küzdőtárs nem vonult háttérbe,és változatlanul kitart amellett, hogy neki kell kancellárnak maradnia.
   
A választásokat a CDU/CSU nyerte, de a szociáldemokraták azt mondják, hogy a kereszténydemokrata és a keresztényszociális unió csak frakcióközösséget alkot. Amúgy különálló pártok, külön is indultak a választásokon, külön-külön gyengébbek, mint az SPD, ezért a szociáldemokratáknak kell kormányt alakítaniuk.
   
Michael Müller, az SPD frakcióvezetőjének helyettese pénteken egy interjúban jelezte, hogy a ragaszkodás Schröderhez nem megingathatatlan előfeltétele egy konzervatívokkal alakítandó nagykoalíciónak. "A ragaszkodás Schröderhez azt jelenti, hogy először ezzel a jelölttel vonulunk a pályára, és jó lenne, ha Schröder lenne a befutó, de minden egyéb tárgyalások kérdése" - közölte az SPD balszárnyához sorolt Müller.