20 évig tartották fogva illegálisan a pszichiátrián

2005.09.25. 15:18

Közel 20 évig tartottak egy német nőt törvénytelenül elmegyógyintézetben Németországban. Vera Stein fizikai roncsként került ki 47 évesen az intézményből. A BBC beszámolója szerint Vera Stein esete közel sem egyedi, viszonylag gyakori az indokolatlan, ezért törvénytelen kényszergyógykezelés Németországban.

A német Vera Stein drámai története 17 éves korában kezdődött, ekkor zárták elmegyógyintézetbe, éveket töltött az ágyhoz kötözve, az eszméletlenségig beinjekciózva. Ma 47 éves, és örök életére tönkre tették fizikailag az intézetben kapott gyógyszerek, injekciók. Így például soha nem fog már felállni kerekesszékéből.

Idén Vera Stein kártérítést nyert az Európai Emberi Jogi Bíróságon, mely elismerte, hogy annak ellenére tartották évekig elmeintézetben, hogy valójában semmilyen mentális betegsége nem volt.

"19 éves, tehát már felnőtt voltam, amikor apám elintézte, hogy intézetbe zárjanak Bremenben" - kezdte mesélni történetét Vera a BBC riporterének. "Azonnal zárt osztályra raktak, holott az ehhez szükséges bírósági engedély nem volt meg. Dupla adag gyógyszert adtak, hogy harcképtelenné tegyenek. Folyamatosan fizikai kényszert alkalmaztak, hogy belém tudjanak injekciózni 17 féle gyógyszert" - idézte fel az eseményeket Vera.

A német törvények szerint ahhoz, hogy valakit elmeintézetben kezelhessenek, vagy a páciensnek kell egy beleegyező nyilatkozatot aláírnia, vagy bírósági ítélet szükséges hozzá. De ebben az esetben Vera apja egyszerűen megállapodott az egészségügyi hatóságokkal, hogy lányát intézetbe zárják. Ennek köszönhetően közel 20 évig volt fogoly a német nő.

"A puszta lehetőség, hogy valakit a pszichiátriai rendszer segítségével ki lehet vonni a normális életből, önmagában könnyen vezet jogsértésekhez - és igenis vannak ilyen jellegű problémáink" - mondta Helmut Pollaehne pszichiáter a BBC-nek. A szakértő véleménye szerint súlyos hiányosságok vannak az ellenőrzésben. Pollaehne például rossznak tartja az úgynevezett látogató bizottságok működését, amelyek előre jelzik, ha felkeresik az adott intézményt. Ezzel saját ellenőrző funkciójukat gyengítik. A pszichiáter hozzátette: az egészségügyi intézmények privatizációjával különös felelősség hárul az államra, hogy megvédje az elmeintézetekbe zártak jogait.

"Miközben a rosszul működő pszichiátriai rendszer áldozata könnyen lesz valaki, Vera Stein győzelme teljesen egyedi eset.  A pszichiátriákra került páciensek ugyanis ritkán képesek megvédeni magukat" mondta Pollaehne

A német bírók egyesületének szóvivője szintén rossznak tartja a kényszergyógykezelés szabályozását, véleménye szerint a személyi szabadság ilyen jellegű korlátozása a jog szürke zónájában történik. Hozzátette, egy friss tanulmány szerint az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a kényszergyógykezeltek száma.

KAPCSOLÓDÓ CIKK