Lech Walesa volt lengyel államfő fiát is parlamenti képviselővé választották a hét végi választásokon - derült ki a központi választási bizottság által közzétett részleges eredményekből.

A vasárnapi választásokon leadott szavazatok 90 százalékának összesítésén alapuló, hétfőn nyilvánosságra hozott részeredmények szerint Jaroslaw Walesa a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) jelöltjeként jutott be a lengyel törvényhozás 460 tagú alsóházába, a szejmbe. A Walesa fiú mintegy 14 700 szavazatot kapott szülővárosában, Gdanskban. A Balti-tenger partján fekvő kikötővárosban nála több voksot a PO 24 fős listáján csak a szintén gdanski Donald Tusk pártelnök kapott.

Jaroslaw Walesa a választás eredményét kommentálva meglepetésének adott hangot saját jó szereplése miatt. Reményét fejezte ki, hogy ezzel három évi kemény munkáját jutalmazták a választópolgárok, bár tudatában van annak, hogy a Walesa név "varázsa" jelentősen hozzájárult a sikerhez.

Jaroslaw Walesa Lech Walesa négy fia közül a legfiatalabb. A 29 éves, agglegény Jaroslaw, - akiről időnként divatos női magazinokban jelennek meg képek - az Egyesült Államokban szerzett diplomát, az elmúlt években pedig apja vezette be a politika rejtelmeibe; Jaroslaw gyakran elkísérte őt a világ számos országában rendezett előadó körútjaira. Az ifjabb Walesa pártja, a PO elkötelezett híve az adócsökkentésnek és más piacbarát reformoknak.

Lech Walesa az egykori lengyel kommunista hatalommal szembeszálló legendás Szolidaritás szakszervezet társalapítója és első elnöke volt. Érdemeit 1983-ban Nobel-békedíjjal ismerték el. Az 1989-es rendszerváltozáskor segített levezényelni a békés átmenetet, 1990-1995 között pedig köztársasági elnök volt.