500 szlovák roma menekült a csehekhez a fagy elől

2005.09.27. 10:07

Szlovák romák újabb menekülthulláma érte el Csehországot, az elmúlt három hónapban közel 500 kelet-szlovákiai cigány kért menedékjogot Prágától. Többségük a munkanélküliség, az otthontalanság és a közelgő hideg miatt kelt útra. A szlovák belügyminisztérium szóvivője szerint a romák nem kaphatnak menedékjogot Csehországban.

Mintegy 500 szlovákiai roma kért az utóbbi három hónap folyamán politikai menedéket Csehországban - közölte hétfőn este a cseh közszolgálati televízió. A televízió szerint új menekülthullámról van szó, mert 2004 hasonló időszakában csak két szlovák állampolgár folyamodott menedékért Prágához. "A hivatalos kimutatások szerint az említett időszakban 457 szlovák állampolgár kért politikai menedéket nálunk. Esélyük a sikerre azonban egyenlő a nullával" - mondta Radka Kovárová belügyminisztériumi szóvivő, aki szerint Csehország és Szlovákia is az Európai Unió tagja, uniós állampolgárok pedig nem kaphatnak menedéket egy másik tagállamban.

A televíziónak nyilatkozó romák elmondták, hogy többnyire Kelet-Szlovákiából érkeztek Csehországba a jobb megélhetés reményében. "Nincs munkánk, nincs lakásunk, hét gyerekünk van. Közeleg a hideg idő, ezért most már nem alhatunk az utcán" - mondta egy roma asszony. A csehországi migrációs szabályok szerint a kérvényezőket menekülttáborokban helyezik el, amíg ügyüket elintézik.

"Menedéket ugyan nem adhatunk, de legalább néhány tucat személynek vagy családnak megpróbálunk munkát, elhelyezést találni a határvidéken. Erre jó esélyünk van" - reagált az újabb menekülthullámra Svatopluk Karásek, a cseh kormány emberi jogi biztosa. Nem ez az első eset, hogy a szlovákiai romák százai a szomszédos Csehországban keresnek menedéket. Az elmúlt években nagyobb számú szlovákiai roma csoportok Csehországba menekülése néhányszor már feszültséget keltett Prága és Pozsony között. Prága a szlovákiai romákat alapvetően gazdasági menekülteknek tartja, ezért politikai menedéket és tartós letelepedési engedélyt csak kivételes esetekben adnak a cseh hatóságok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK