Interneten sugároz híreket az Al-Kaida

2005.09.27. 22:01

Televíziós hírműsort sugárzott az al-Kaida az interneten az Adnkronos International olasz hírügynökség dubai jelentése szerint. A műsorvezető bejelentése szerint a Kalifátus Hangja hetente fog jelentkezni.

A terroristák ugyan már régóta felhasználják az Internetet propaganda céljaikra, de ez volt az első eset, hogy az al-Kaida televíziós hírműsorral, illetve valami ahhoz nagyon hasonlóval jelentkezett. A Kalifátus Hangja hétfői internetes adása annyiban eltért a televíziós híradóktól, hogy a műsorvezető fején maszkot, derekán pedig töltényhevedert viselt. Az egyik oldalán a muzulmánok szent könyve, a Korán volt látható, a másikon pedig egy állványon rögzített géppisztoly, amelynek a csövét a kamerára irányították. A műsorvezető közölte, hogy a Kalifátus Hangja hetente fog jelentkezni.

A 16 perces műsor vezetője a nézőknek egyebek között arról számolt be, hogy a "cionista erők kivonulásával felszabadult a Gázai övezet", a palesztinok nagy győzelmet arattak. A muzulmán világ nagy örömének és isteni büntetésnek nevezte az Egyesült Államokban pusztító hurrikánokat, valamint részleteket olvasott fel Abu Muszab az-Zarkávi Irakban tevékenykedő terrorista egyik, az iraki síitákat háborúval fenyegető beszédéből. A műsorba angol nyelvű reklámot is beiktattak arról, hogy az Interneten hamarosan látható lesz a Totális Dzsihád című film.

Egyelőre nem tudni bizonyosan, hogy a Kalifátus Hangja valóban al-Kaida-produkció-e. A hírműsorral a terrorszervezet közvetlenül fordulhat a nagyközönséghez, mivel a televíziók többnyire csak részleteket ismertetnek nyilatkozataiból, a képanyagból pedig kiszerkesztik a túszok brutális meggyilkolásának a jeleneteit.