Ludwig Stiegler, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alsóházi frakcióvezetőjének helyettese nem számít gyors kormányalakításra Németországban, s egy keddi interjúban, sokakat meglepve, még azt sem tartotta kizártnak, hogy a kormányalakítási tárgyalások akár pünkösdig is elhúzódhatnak.

"Türelmeseknek kell lennünk, aki tárgyal, bírnia kell üleppel" - közölte a szókimondó Stiegler az RTL televízió Aktuell című műsorában. "Ha még 2006 pünkösdjén sem lesz eredmény, talán el lehet gondolkodni. Erősnek és szilárdnak kell lennünk" - fogalmazott a frakcióvezető-helyettes, aki pártjában talán a legharciasabban áll ki Gerhard Schröder kancellári megbízatásának meghosszabbítása és az SPD vezető szerepe mellett.

A másfél héttel ezelőtti, egyelőre lezáratlan német választásokat kis különbséggel a konzervatív pártok (CDU/CSU) nyerték meg. Az SPD lett a második, de az erősebbik pártnak tartja magát, mert külön számolja a CDU és a CSU eredményét. A CDU/CSU és az SPD szerdán folytatja legmagasabb szinten a felmérő jellegű konzultációkat, még nem döntöttek arról, hogy kezdődjenek-e hivatalos nagykoalíciós tárgyalások.

Az RTL műsorában Stiegler arra mutatott rá, hogy az SPD egy nagykoalícióban nem hajlandó Angela Merkelt, a konzervatívok jelöltjét kancellárrá választani "Semmi ok kancellárrá választani egy olyan asszonyt, aki mindazt, amiért a szociáldemokrácia 1863 óta harcol, tönkre akarja tenni, nevezetesen a munkavállalói jogokat" - közölte Stiegler, azzal vádolva Merkelt, hogy le akarja rombolni a szociális államot.

Stiegler minden lehetséges alkalommal hevesen támadja, esetenként "leárulózza", mindazokat a szociáldemokratákat, akik engedékenységet mutatnak Schröder és a szociáldemokraták vezető szerepének kérdésében.

A szerdai forduló előtt folytatódott "az idegek harca" a konzervatívok és a szociáldemokraták között. A CDU/CSU azt szeretné, ha már a kezdet kezdetén leszögeznék: csak a konzervatívok adhatják a kancellárt, mégpedig Angela Merkel személyében. A szociáldemokraták először tartalmi kérdésekről tárgyalnának. A szerdai konzultációk előtt Angela Merkel feltételeket is támasztott. A "bizalom bázisának" megteremtését, a "szabályok betartását", a CDU/CSU kancellárállítási jogának elismerését sürgette, s ismét leszögezte: Németország kancellárja kíván lenni.