Három év börtönre ítélték és elbocsátották a hadsereg kötelékéből Lynndie Englandot. Az amerikai katonanőt az Abu Graib-i fogolykínzások miatt vonták felelősségre egy texasi hadbíróságon. A bíróság összeesküvésben, foglyokkal való kíméletlen bánásmódban és obszcén cselekmény elkövetésében találták bűnösnek.

Három év börtönre ítélte kedden Lynndie England amerikai katonanőt egy texasi hadbíróság, amely előző nap hét vádpont közül hatban bűnösnek találta az Abu Graib-i börtönbotrányban elhíresült nyugat-virginiai tartalékost.

A nő a Bagdad melletti Abu Graib börtönben elkövetett és az Egyesült Államok hírnevét a muzulmán világban különösen megtépázó visszaélések jelképes figurája lett azoknak a fotóknak a jóvoltából, amelyeket maguk az amerikai katonák készítettek az iraki foglyok megalázásáról és amelyek 2004 áprilisában bejárták az egész világot.

A texasi Fort Hood támaszponton összeült öttagú katonai bíróság a vádlottat összeesküvés, foglyokkal való négyrendbeli kíméletlen bánásmód, valamint obszcén cselekmény elkövetésében találta bűnösnek. Egy másik összeesküvési vádpont alól felmentették őt. A Lynndie Englandot arra érdemtelenként elbocsátják a fegyveres erők kötelékéből. A börtönbüntetés mértékéről ugyanaz az öt tiszt határozott, aki hétfőn bűnösnek nyilvánította őt.

Lynndie England zokogásban tört ki, amikor az ítéletet kihirdették.

Az Abu Graib-i visszaélésekkel kapcsolatban kilenc közkatonát állítottak hadbíróság elé. England pere volt az utolsó a sorban. Az előző nyolc közül kettőt ítéltek el, hatan pedig alkut kötöttek a katonai ügyészséggel. A hatóságok egyetlen magasabb rangú tisztet sem állítottak bíróság elé, csak néhányan kaptak fegyelmit.

A bírák elutasították a védelemnek azt az érvelését, hogy a fiatal nő katonatársai, különösen akkori barátja, Charles Graner befolyása alatt állt, akinek a kedvében akart járni. A vádlott úgy fogalmazott, hogy nem ismerte fel idejében, hogy Graner kihasználta őt. Lynddie Englandnak tavaly októberben házasságon kívüli gyereke született Granertől, akit már tíz év börtönre ítéltek.

A vád szerint England azért alázta meg a foglyokat, mert abban élvezetét lelte és beteges humorérzékét is kielégítette. A vádlott bűnbánást tanúsított, bocsánatot kért mindenkitől, és azt kérte, hogy hagyják nála a gyereket, mivel máskülönben fia nem ismerne rá, amikor kiszabadul. England már másodjára állt hadbíróság előtt, mivel az első tárgyalása során kötött peren kívüli egyezséget semmisnek nyilvánították.