A NATO-nak további hatezer katonára van szüksége ahhoz, hogy az általa irányított afganisztáni nemzetközi biztonsági erő, az ISAF a terveknek megfelelően kiterjeszthesse tevékenységét az ázsiai ország déli részére - mondta szerdán Brüsszelben a katonai szövetség egyik illetékese.

A NATO 2003 közepe óta vezeti az ISAF-et, s ez utóbbi - amely eleinte csak Kabul környékén állomásozott - 2003 vége óta fokozatosan kiterjesztette tevékenységét az ország északi, majd nyugati körzeteire is. E folyamat következő lépcsőfoka lenne a biztonsági erő dél-afganisztáni megjelenése: ezt a jövő tavaszra tervezik.

A név nélkül nyilatkozó NATO-tisztségviselő szerint azonban ehhez mintegy hatezer fővel meg kell majd erősíteni a jelenleg tízezer fős ISAF létszámát. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy több NATO-tagország, így például Nagy-Britannia, Kanada és Hollandia is jelezte, kész pótlólagos csapatokat küldeni Afganisztánba, s így a szükséges erő 85 százaléka már összeállt. Ráadásul a NATO számíthat arra, hogy Washington az ISAF fennhatósága alá helyezi majd több olyan, úgynevezett vidéki újjáépítő csoportját (PRT), amely már ma is Afganisztán déli körzeteiben működik, csak épp nem a nemzetközi biztonsági erő, hanem az amerikaiak saját ottani hadművelete keretében.

A Tartós Szabadság (Enduring Freedom) fedőnevű akció keretében körülbelül húszezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban, az ország déli és keleti részein, harcolva a tálib rendszer maradványai és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai ellen. Washington az amerikai erők iraki nehézségei miatt csökkenteni akarja Afganisztánban állomásozó csapatainak létszámát, s ezért örömmel látja, sőt szorgalmazza is a NATO vezette ISAF mandátumának kiterjesztését. E folyamat utolsó szakasza egyébként (a déli után) a legveszélyesebb, keleti körzet átvétele lenne, de ennek időpontját még nem tűzték ki.