Drótkerítéssel veszik körül az eperjesi Strahá Tehelna cigánytelepet - erről döntött a napokban a szlovák város önkormányzata. A nyáron már híre ment, hogy falat építenek az eperjesiek által "dzsungelnek", "lágernek" titulált telep köré, a város vezetése azonban ezt akkor tagadta. A lakosság kifogása a cigányok ellen az, hogy lopnak és hangoskodnak, az önkormányzat előterjesztése pedig a szemetelés megakadályozásával és a közeli öregek otthona védelmével indokolja a drótkerítés szükségességét.

A Roma Sajtóközpont információi szerint már biztos elkerítik Eperjesen a Stará Tehelna roma lakótelepet. A város önkormányzata ugyanis jóváhagyta azt a bizottsági előterjesztést, amely egy négyszáz méteres drótkerítés építését írja elő. A nyáron botrány volt abból, hogy a többi lakó panaszai miatt betonfal építését tervezik a 176 szükséglakás köré, melyben körülbelül 1700 ember lakik. Akkor a városvezetés határozottan tagadta a vádakat.

Két héttel ezelőtt az önkormányzat egyik bizottsága drótkerítés építésére tett javaslatot. Az indoklás szerint így kellene megakadályozni, hogy háztartási hulladék kerüljön a szomszédos, nem romák lakta utcákba, és így lehetne megvédeni a közeli öregek otthonát az illetéktelenek bejárásától. Milan Laca, a város alpolgármestere korábban tagadta, hogy Eperjesen az történne, mint a csehországi Ústí nad Labem városában, ahol betonfallal vették körbe a romák lakta környéket. Szerinte az eddig kidolgozott javaslatok teljesen "normálisak".

Az ügyben megszólalt a szlovák miniszterelnök-helyettes, Csáky Pál is: levelében elfogadhatatlan megoldásnak nevezte az eperjesi önkormányzat tervét. Csáky szóvivője pedig kijelentette, hogy lépéseket tesznek majd a kerítés ellen.

Egy hónappal ezelőtt Eperjesen azt tervezték, hogy térfigyelő kamerákat helyeznek el a romatelepen, hogy a rendőrség figyelni tudja a környéket. A romák aláírásgyűjtésbe kezdtek az akció ellen. A legújabban elfogadott tervben a drótkerítés mellett két biztonsági kamera felszerelése is szerepel.

A modern, de lelakott, rossz környéken álló épületeket pár éve építette a presovi önkormányzat. A lakásokban olyan, főleg cigány családokat költöztettek, akik nem tudták fizetni a lakbért vagy a közüzemi számlákat. Az elképesztően túlzsúfolt telepen 1-2 szobás lakásokban 8-10 ember lakik, alig több mint a felük bejelentve, a többiek illegálisan. Az ott élők szerint még így teletömve is jobb a mostani épület, mint az a hely, ahol régen laktak a város szélén.

[origo]/Roma Sajtóközpont