Négynapos amerikai látogatásra indul a jövő héten Gurcsány Ferenc. A miniszterelnök George Bush amerikai elnökkel is találkozik. Gyurcsányt a külügy-, a gazdasági és a honvédelmi miniszter kíséri. A megbeszéléseken várhatóan szó esik a az egészségügyi és tudományos együttműködésről és a vízummentességről is.

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő a jövő héten négynapos látogatást tesz az Egyesült Államokban, amelynek állomásai New York, majd Washington lesznek és pénteken találkozik George Bush amerikai elnökkel a Fehér Házban. A magyar kormányfőt elkíséri Somogyi Ferenc külügyminiszter, Kóka János gazdasági miniszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Kovács Kálmán informatikai miniszter is.

Az utóbbi három évben ez lesz a harmadik miniszterelnöki látogatás Magyarországról és a felek nyugtázhatják a 2002-es kormányfői vizit óta bővülő együttműködést, amely a jó kapcsolatok szükséges, de nem elégséges feltételét jelentő biztonságpolitikán túl egyebek között kiterjed a technológia és az egészségügy területére is - közölte Simonyi András nagykövet.

A tárgyalási témákról szólva a nagykövet közölte, hogy jelentős előrelépés történt az egészségügyi kapcsolatokban, a gyakorlatilag csaknem teljesen privatizált amerikai és a csaknem teljesen állami magyar egészségügy együttműködésének kiemelt területe lett a rák-, és szívbetegség-megelőzés. Ennek ugyanúgy lökést adhat a kormányfői látogatás, mint a gazdasági együttműködésnek, amely a csúcstechnológia és a biotechnológia felé mozdult el. A magyarországi közvetlen beruházások jelentős része Amerikából érkezik - mondta a nagykövet.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki elődjeinél hosszabb, ötvenpercesre előirányzott találkozója George Bush elnökkel Simonyi András szerint az amerikai érdeklődés fokát jelzi. A két ország eljutott oda, hogy az ilyen szintű találkozón már nem csak leltárt készítenek a kapcsolatokról, de megbeszélik a világ dolgait is. Az amerikaiak felfigyeltek arra, hogy Magyarország szeretné kivenni részét a demokráciaépítés Washingtonban kiemelten fontosnak tekintett feladatából, illetve arra, hogy Budapesten létrehozták a Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központját (ICDT).

Az egyetlen nyitott ügy, a vízummentesség kérdése is szóba kerül a fehér házi találkozón. Most az amerikai elnök által a közép-európai és balti országok számára Pozsonyban meghirdetett útitervnek az egyes országokra való lebontását, a konkrét feltételek és időrend meghatározását kell elérni. A könnyítések és a 2005-ös báziséven induló statisztikai szigor egyszerre történő alkalmazása elvezethet a vízumkényszer megszüntetésének konkrét felvetéséhez. Magyarország azt szeretné, ha minden országot egyéni alapon, érdemei szerint ítélne meg Washington - mondta Simonyi András.