Nyugállományba vonult pénteken Richard Myers tábornok, az amerikai fegyveres erők vezérkari főnökei egyesített bizottságának elnöke, akit a testület élén eddigi helyettese, Peter Pace tábornok vált fel.

A 63 éves Richard Myers, a légierő tábornoka 2001. október 1-től töltötte be a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöki tisztségét. A bizottság az elnökből és helyetteséből, valamint az amerikai fegyveres erők haderőnemeinek - szárazföldi erők (hadsereg), légierő, haditengerészet, tengerészgyalogosok - vezérkari főnökeiből áll. A bizottság elnöke a fegyveres erők főparancsnoki tisztét betöltő mindenkori amerikai elnök és a mindenkori védelmi miniszter legfőbb katonai tanácsadója.

Peter Pace 2000 óta négycsillagos tábornok. Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel jó kapcsolatokat ápol. George Bush amerikai elnök tavasszal nevezte ki a bizottság élére, helyettesének pedig az 56 éves Edmund Giambastiani admirálist jelölte, aki eddig a NATO norfolki átalakítási parancsnokságát vezette.

Myers tábornok a CBS televíziónak adott interjúban hangoztatta, hogy mindig is reálisan ítélte meg az iraki helyzetet, az NBC tévének pedig úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok jelentős haladást ért el Irakban és küldetését sikerre fogja vinni. Szavai szerint Irak az al-Kaida terrorhálózat elleni harc központi frontszakasza.

Donald Rumsfeld a Pentagonban rendezett pénteki búcsúztatáson azt mondta Myersról, hogy úgy fognak visszaemlékezni rá, mint a vezérkari főnökök egyik legkövetkezetesebb elnökére az amerikai történelemben. Megfigyelők szerint Myers befolyását nehéz felmérni, mivel Rumsfeld védelmi miniszter árnyékában állt, a haditerveket pedig a területileg illetékes parancsnokok dolgozták ki.