A kommunista hatalomátvétel évfordulóját ünneplik Kínában

2005.10.01. 10:31

A kommunista hatalomátvétel 56-ik évfordulóját ünneplik Kínában. Előző este Ven Csia-pao miniszterelnök adott fogadást 1500 vendégnek. A miniszterelnök harmonikus társadalom felépítését ígérte, és csak távolról utalt az országban meglévő szociális feszültségekre.

A pekingi Tienanmen téren ünnepélyes zászlófelvonással megkezdődtek az 1949-es kommunista hatalomátvétel évfordulós ünnepségei. Az előző esti nagy állami fogadáson Ven Csia-pao miniszterelnök 1500 meghívott vendég előtt értékelte az elmúlt évtizedek eredményeit, kijelentvén, hogy Kína "földrengető átalakuláson ment át, és az egész világot elképesztő sikereket" ért el a kommunista párt vezetésével. Szerinte a történelem bebizonyította, hogy a szocializmus kínai útja az egyetlen előre vezető út, amelyet ezután is követni fognak.

Ven harmonikus társadalom felépítését ígérte, és csak távolról utalt az olyan szociális és gazdasági feszültségekre, mint a szegények és a gazdagok közötti növekvő ellentétek, a korrupció, a környezetszennyezés, a munkanélküliség, és az elmaradott vidék és a gyorsan fejlődő modern ipari és üzleti központok közötti különbség.

Pekingben az ünnep miatt fokozták a rendőri készültséget, hogy megelőzzék az esetleges tiltakozó megmozdulásokat és rendbontásokat. Az évforduló után pár nappal plenáris ülést tart a kommunista párt vezetősége, hogy megvitassa és elfogadja a következő öt évre szóló gazdasági fejlesztési tervet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK