Huszonöten haltak meg a robbantásokban Balin

2005.10.01. 17:40

Legalább huszonöt halottja és csaknem száz sebesültje van a robbanásoknak, amelyek Bali szigetén kedvelt üdülőhelyeken történtek szombaton. A rendőrség megerősítette, hogy terroristák műve volt a detonációsorozat, feltehetően öngyilkos merénylők robbantottak. Eddig úgy tűnik, nincs magyar áldozat, a halottak között négy külföldi is van.

Hivatalos bejelentés szerint huszonöten - köztük négy külföldi - vesztette életét és több mint százan megsebesültek az indonéziai Bali szigetén két üdülőparadicsomban csaknem egy időben történt robbantásokban szombaton. Korábban 32 áldozatról is érkeztek jelentések. Magyar áldozatról nem érkezett hír.

Ansyaad Mbai vezérőrnagy, az indonéz biztonsági minisztérium terrorelhárító osztályának vezetője közölte, hogy a detonációsorozat "nyilvánvalóan terroristák műve volt", amit a rendőrség utóbb megerősített. A vezérőrnagy szerint leszakadt fejeket találtak a robbanások gócpontjában, valószínűleg az öngyilkos merénylőkét. A három tettes minden bizonnyal övére erősített robbanószerkezetet hozott működésbe.

A hatóságok feltételezése szerint a Jemaah Islamiyah iszlámista terrorcsoport szervezte meg a merényletsorozatot. Az elkövetés módja ugyanolyan volt, mint a 202 emberéletet kioltó 2002-es merényletsorozaté, illetve mint a Jakartában végrehajtott 2003-as és 2004-es robbantásoké. Ennek alapján az indonéz hatóságok azt is feltételezik, hogy ugyanaz a két malajziai terrorista, Azahari bin Husin és Noordin Mohamed Top volt a mostani terrorcselekmények értelmi szerzője, aki a korábbiakat is szervezte. Mindketten vezető személyiségei az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő Jemaah Islamiyah csoportnak. A robbanások három zsúfolt étteremben történtek szombaton Indonézia népszerű üdülőszigetén.

Alexander Downer ausztrál külügyminiszter bejelentette, hogy legalább egy ausztrál állampolgár életét vesztette a robbantásokban. A jakartai francia nagykövetség szerint a halottak között nem találtak francia állampolgárt, a brit külügyminisztérium egyetlen brit áldozatról sem tud. A Metro indonéz televízió úgy értesült, hogy a sebesültek többsége turista, a CNN kórházi forrásai legkevesebb 95 külföldi sérültről tudnak. Ausztrál és amerikai turisták bizonyosan vannak közöttük.

Majdnem egyszerre történtek a robbanások

A Metro televízió beszámolója szerint az első robbanás a halas éttermeiről híres Jimbaran Beach nyaralóhely egyik éttermének kerthelyiségében történt, egyes források szerint itt több detonáció követte egymást. Egy szemtanú az El Shinta rádiónak úgy nyilatkozott, hogy összesen több mint harminc halottat és sebesült áldozatot látott Jimbaranban, hozzátéve, hogy nyolc holttestet számolt össze, négyen közülük külföldiek voltak.

Tíz perccel később a 30 kilométernyire fekvő Kuta belvárosának üzletekkel szegélyezett sétálóutcáján következett be robbanás szintén egy étteremben, amelyet zsúfolásig megtöltöttek a vacsorára betért helyi és külföldi vendégek. A háromszintes épület súlyosan megrongálódott a robbanásban - jelentette az El Shinta rádió.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök bűncselekménynek minősítve elítélte a helyi idő szerint szombat este nyolc óra körül elkövetett robbantássorozatot. Az államfő a detonációk helyszínére, Kutába és Jimbaran Beachre utazik - idézte az elnöki szóvivőt az El Shinta indonéz rádió.

Forrás: MTI

Yudhoyono elnök a közelmúltban adott ki figyelmeztetést, mely szerint az ország belsejében továbbra is működnek terrorista sejtek annak ellenére, hogy százakat tartóztattak le közülük. Az elmúlt időszakban más államokból is érkezett figyelmeztetés Indonéziába, köztük az Egyesült Államokból. Arra mutattak rá, hogy a közelgő Ramadán havi böjt megnöveli a veszélyt a külföldiekre nézve, ilyenkor ugyanis magasabb a terrorfenyegetettség. Többek között az al-Kaida is tervezhet merényletsorozatot a Ramadán alatt - olvasható egy szeptemberi jelentésben.

Magyar áldozatról nem tudnak

Szabó Ferenc, a Külügyminisztérium szóvivő-helyettese legutóbb azt közölte, hogy a tárca ismerei szerint nincs magyar áldozata az indonéziai Bali szigetén elkövetett terrorista merényleteknek. A jakartai magyar nagykövetség - mondta Szabó Ferenc - felvette a kapcsolatot az indonéz hatóságokkal, és azok megerősítették, hogy az eddigi adatok szerint sem az áldozatok, sem a sérültek között nincs magyar állampolgár.

Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete az MTI érdeklődésére elmondta: nagy valószínűséggel már kijelenthető, hogy nincs magyar áldozata a merényleteknek. A magyar nagykövetségen senki sem jelentkezett, és Budapestről sem érkezett jelzés az indonéz fővárosba arról, hogy magyar állampolgárnak nyoma veszett volna Bali szigetén. A magyar turisták szempontjából a jelenlegi időszak nem kimondott szezonja az indonéziai üdülésnek, bár évente több ezer magyar látogat az országba - mondta.

Három éve, 2002. október 12-én Kuta Beachen egy éjszakai klubot robbantottak fel terroristák, akkor 202 ember vesztette életét, főként külföldi - ausztrál - turisták. Az akkori merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Jemaah Islamiyah regionális terrorcsoportnak tulajdonították. Kuta Beach az egyik legrégebbi, leghíresebb és a külföldiek által talán a legkeresettebb tengerparti része a szigetnek, ahol üzletek, éttermek, bárok és más szórakozóhelyek ezrei találhatóak.

[origo] / MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK