Ausztrián bukhat a török csatlakozás

2005.10.02. 22:02

Nem kizárt, hogy elmarad a török csatlakozási tárgyalások hétfőre kitűzött megkezdése. Ausztria ugyanis kitart amellett, hogy Törökország teljes jogú tag helyett esetleg csupán az EU "privilegizált partnerévé" váljon. Az osztrák külügyminisztert hasztalan próbálták rávenni a teljes jogú tagság támogatására uniós kollégái vasárnapi rendkívüli találkozjukon. A győzködést hétfő délelőtt folytatják.

Az osztrák ellenállás miatt nem jutottak megegyezésre az Európai Unió külügyminiszterei a török tagfelvételi tárgyalások megkezdéséről Luxembourgban hétfő hajnalba nyúlt tárgyalásukon - közölték diplomáciai források. Jack Straw, a brit diplomácia vezetője, aki az ülésen elnökölt, az éjszakai órákban újabb egyeztetést folytatott Ursula Plassnik osztrák külügyminiszterrel, de tárgyalópartnere hajthatatlan volt. Bécs a megbeszélések megkezdéséhez elengedhetetlen tárgyalási keretbe bele akarja vetetni, hogy ne csak a tagságot említse a tárgyalások céljának, hanem azt a lehetőséget is, hogy Törökország csupán "privilegizált partnerré" válhat. Márpedig a tavaly decemberi, a tárgyaláskezdésről döntő EU-csúcson nagy nehézségek árán megfogalmazott kompromisszumos álláspont - amelyet az EU-bizottság tárgyalási kerettervezete átvett - egyértelműen kimondja, hogy a "tárgyalások közös célja a csatlakozás". Ezt Törökország határozottan elutasítja. Az egyeztetést hétfő délelőtt fél tízkor folytatják.

Ben Bot holland külügyminiszter kétségét fejezte ki, hogy már vasárnap este, a külügyminiszterek munkavacsoráján, majd az ezt követő megbeszélésen sikerülne megoldást találni. Úgy vélte, csak hétfőn születik majd meg a megegyezés. (Megfigyelők ez utóbbi kapcsán emlékeztetnek, hogy hétfő reggel Luxemburgban külön megbeszélést tart a horvát EU-csatlakozási tárgyalások ügyében illetékes EU-munkacsoport, s ha ez esetleg úgy döntene, hogy zöld utat adhatnak Zágráb tárgyaláskezdéséhez, az segíthetne az osztrákok meggyőzésében török ügyben. Bécs ugyanis a mihamarabbi horvát tárgyaláskezdést követeli, s bár hangsúlyozza, hogy nincs szó "árukapcsolásról", ha a horvát ügyben áttörés születne, presztízsét megmentve állhatna fel az asztaltól.)

Érdekes, hogy még a törökökkel legfeszültebb viszonyban álló EU-tagország, Ciprus is támogatja a Törökországgal folytatandó megbeszélések hétfői beindítását. "Optimista vagyok" - mondta Georgiosz Jakovu külügyminiszter luxemburgi megérkezésekor, bár hozzátette: Ciprus sürgeti a szigetország hajóit, repülőgépeit a török kikötőkből, repülőterekből kitiltó ankarai rendelkezések feloldását, méghozzá a tárgyaláskezdés után azonnal. Úgy tudni, Magyarország is támogatja a törökökkel folytatandó megbeszélések terv szerinti megkezdését, mindenekelőtt azért, mert így a brit EU-elnökség hátralévő hónapjaiban más, magyar szempontból fontosabb kérdésekre, mindenekelőtt a 2007-2013-as EU-keretköltségvetés elfogadására lehetne koncentrálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK