Gerhard Schröder német kancellár hétfőn kijelentette: a szociáldemokrata párt (SPD) vezetésének kell eldöntenie, hogy továbbra is ragaszkodnak-e ahhoz, hogy ő legyen Németorszég következő kancellárja. A szeptember 18-i választáson minimális különbséggel vesztes SPD eddig folyamatosan magának követelte egy esetleges nagykoalícióban a kancellári posztot.

Gerhard Schröder német kancellár már nem ragaszkodik feltétlenül ahhoz, hogy ő legyen a kormányfő. "Nem az én igényemről, pláne nem a személyemről van szó" - közölte Schröder hétfőn az RTL televíziós állomással. "Pártomnak a politikai vezető szerepre formált igényéről van szó, ebben a kérdésben csak a pártvezetés dönthet. Bármilyen döntést elfogadok" - közölte a kancellár.

Franz Müntefering, az SPD elnöke hétfőn célzott már arra, hogy elképzelhető: nem Schröder lesz a kancellár. Kijelentette, hogy még mindig Schrödert favorizálják, "de ezt a kérdést egy csomag részeként" fogják megvitatni a tervezett nagykoalíciós tárgyalásokon. Müntefering arra a riporteri kérdésre válaszolva, hogy biztos-e Schröder kancellári pályafutásának folytatódásában, azt mondta: "jelen pillanatban ez nem tisztázott".

Az elmúlt két hétben folyamatos viták voltak arról, hogy a szociáldemokraták (SPD) vagy a kereszténydemokraták (CDU) vezetésével alakuljon nagykoalíció Németországban. Mivel a szeptember 18-i választásokon győztes CDU nem tudott elég erős koalíciót létrehozni, így az egyetlen esély a nagykoalíció maradt, ám mind Angela Merkel, a CDU, mind Schröder, az SPD jelöltje magát tartotta alkalmasnak a kancellári posztra.

Schröder és pártja határozottságát az indokolta, hogy országosan mindössze 490 ezer szavazattal maradtak alul, és bízhattak benne, hogy az október 2-ra elhalasztott drezdai választás átalakítja az erőviszonyokat. Drezdában azonban nem módosult lényegesen az országos eredmény.

MTI/[origo]