Még hétfőn megkezdődnek a tárgyalások Törökországgal

2005.10.03. 22:30

Az Európai Unió még hétfőn megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal - jelentette be Jack Straw, a soros EU-elnök Nagy-Britannia külügyminisztere hétfőn este Luxembourgban tartott sajtóértekezletén.

Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési biztosa közölte: lehet, hogy az órákat éjfél előtt meg kell majd állítani egy kis időre, de az EU tartani fogja ígéretét az október 3-i tárgyaláskezdésre.

Jack Straw azt is elmondta, hogy Horvátország ügyében a sajtóértekezlet pillanatában ülésezik az EU illetékes munkacsoportja miniszteri szinten, s reményei szerint az eredmény itt is pozitív lesz, azaz utána a külügyminiszterek teljes tanácsa hivatalosan is megadhatja hozzájárulását a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Straw nem zárta ki, hogy az EU még hétfő éjszaka Luxembourgban megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Zágrábbal.

Somogyi Ferenc külügyminiszter magyar újságírókkal közölte: ő maga hivatalosan is javasolni fogja kollégáinak, hogy Horvátországgal még hétfőn, a török tárgyaláskezdés előtt indítsák be a tárgyalási folyamatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK