Hosszú huzavona után jutottak megegyezésre az EU külügyminiszterei hétfőn arról, hogy megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Törökországgal - írja a BBC News. Hétfőn este a török kormány is rábólintott az új feltételekre. A késve elfogadott megállapodás miatt elhalasztották a csatlakozási tárgyalások délután 5 órára tervezett megnyitóját. A sokak által ellenzett török csatlakozás kapcsán az [origo] összegyűjtött néhány érdekes adatot Törökországról, amelyek segíthetnek eldönteni, jó vagy inkább rossz a török EU-csatlakozás.

Hosszú, nyögvenyelős tárgyalás után jutottak egyezségre az EU külügyminiszterei hétfőn arról, hogy milyen keretek között induljanak meg a csatlakozási tárgyalások Törökországgal. Az új feltételek egyelőre nem ismertek, de a BBC News szerint a török csatlakozást korábban akadályozó Ausztria is elfogadta azokat.

Törökország is elfogadta az uniós csatlakozási tárgyalások keretdokumentumát - közölték hétfőn este török diplomaták Luxemburgban. Ennek értelmében a tárgyalási kerettel kapcsolatos török fenntartások eloszlottak. A luxemburgi külügyminiszter szavai szerint Abdullah Gül török külügyminiszter már útra kelt repülőgéppel az uniós miniszterek tanácskozásának színhelye felé.

Ausztria azért ellenezte a tárgyalások megindítását, mert azt akarta elérni, hogy a teljes jogú tagság mellett az EU hagyja nyitva azt a lehetőséget is, hogy Törökország csak különleges partneri státuszt kapjon az EU-tól. Ezt a feltételt azonban a török kormány nem kívánta elfogadni, így a többi EU-tag is ellenezte azt. Ausztria végül hétfőn délutánra adta be a derekát - írja a BBC News.

A török tárgyalások elhúzódása miatt szóba sem került az EU külügyminiszterei között Horvátország ügye. Az EU Zágrábbal eddig azért nem kezdett tárgyalásokat, mert úgy ítélte meg, hogy a horvát kormány nem működik közre elég hatékonyan a délszláv háborús bűnösök kézrekerítésében. Jack Straw brit külügyminiszter szerint a horvát ügyet addig jegelik, amíg a török kérdésre végleges megoldást nem találnak.