Huszonöt embert megölt és csaknem kilencvenet megsebesített szerdán az iraki Hillában egy öngyilkos merénylő, aki egy síita mecset közelében repítette levegőbe robbanószerrel megrakott gépkocsiját - közölte a Bagdadtól délre fekvő város rendőrsége.

A robbanás helyi idő szerint este hat órakor történt a Hilla központjában álló Huszeiníja ibn an-Nimáa mecset mellett a muzulmán böjti hónap, a ramadán első napjának estéjén.

Az iraki síita muzulmánok egy részénél szerdán kezdődött meg a muszlim naptár kilencedik hónapja, a megtisztulás és önmegtartóztatás ünnepe. A szunnita muszlimoknál idén e hét keddjére esett a böjti hónap kezdete. A hívők a böjt megtörését jelző imára gyülekeztek a mecset előtt, amikor működésbe lépett a gépkocsiba rejtett robbanószerkezet. A merénylet sérültjei közül hatnak az állapota válságos.

Az iraki fővárostól, Bagdadtól 100 kilométernyire délre, az északi szunnita és a déli síita többségű területek törésvonalán fekvő Hillában - Bábil tartomány székhelyén - legutóbb öt nappal ezelőtt történt öngyilkos merénylet, akkor a város zsúfolt piacán bekövetkezett detonáció tíz emberéletet követelt. E településen követték el iszlamista ellenállók Irak 2003-as amerikai megszállása óta az egyik legsúlyosabb merényletet is idén februárban, 125 ember halálát okozva.