Feltehetően még ebben a hónapban megnevezik a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság leendő vezetőjét. Kim Dzsong Il utódja egyik fia lesz. Legidősebb fiában már nem bízik, mert egyszer hamis útlevéllel próbált eljutni a japán Disneylandbe. Középső fiát alkalmatlannak tartja a feladatra, így feltehetően az alig 20 éves legkisebb fiú lesz az örökös. A világ legelszigeteltebb országában milliókat fenyeget éhhalál, százezreket koncentrációs tábor, a rezsim nukleáris fenyegetéssel szerez segélyeket, az egykori Nagy Vezető, Kim Ir Szen pedig még a sírban is elnök.

Feltehetően még ebben a hónapban kinevezik Kim Dzsong-Il észak-koreai vezető utódját. Erről egy orosz hírügynökség számolt be diplomáciai forrásokra hivatkozva. A kinevezést várhatóan az Észak-Koreai Munkáspárt fennállásának 60. évfordulója alkalmából jelentik be. Az utód Kim egyik fia lesz a három közül, akik "nagyjából egyenlő esélyekkel" rendelkeznek.

Észak-Korea a világ egyetlen dinasztikus kommunista diktatúrája, az elemzők évek óta találgatják, hogy a 63 éves Kimet melyik fia követi majd az államfői poszton: Dzsong Nam, Dzsong Csol vagy Dzsong Un.

Dzsong Nam a legidősebb fiú 34 éves, és apja egy színésznő-szeretőjétől született. Jelentések szerint Moszkvában és Genfben tanult. Apja fiatalkori énjéhez hasonlóan neki is van egyfajta playboy imidzse. Dzsong Nam 2004-ben került komolyabb figyelem középpontjába, miután megpróbált bejutni Japánba hamis dominikai útlevéllel. Állítása szerint csak a tokiói Disneylandet szerette volna megnézni. Dél-korai médiajelentések szerint az eset után kiesett apja kegyeiből, és azóta két merényletet is megkíséreltek ellene.

A feltételezések szerint most 24 éves második fiú, Dzsong Csol már Kim Dzsong-il második szeretőjétől, Ko Jong Hitől született. A '80-as és '90-es években az észak-koreai vezető személyes szakácsaként dolgozó Kendzsi Fudzsimoto visszaemlékezéseiben azt írja, hogy apja Dzsong Csolt nem tekintette képesnek arra, hogy elvezesse az országot.

A legfiatalabb, svájci neveltetésű fiút, Dzsong Unt tekintik sokan a legesélyesebb utódnak, jóllehet egyes elemzők úgy vélik, a 20 év körüli fiú még túl fiatal ahhoz, hogy hivatalosan is kinevezzék.

Kim Dzsong Il maga 32 éves volt, amikor 1974-ben hivatalosan is őt szemelték ki apja Kim Ir Szen, a Nagy Vezető utódjául, és megválasztották a Koreai Munkáspárt Központi Bizottsága titkárának. Ezt követően egyre nagyobb hatalomra tett szert, majd 1991-ben kinevezték az észak-koreai fegyveres erők főparancsnokává, ezzel hivatalosan is a második leghatalmasabb vezetővé vált. Kim Dzsong Il apja 1994-es halálakor vette át a hatalmat, és lett a pártfőtitkár 1997-ben. Az ő leendő utódja is várhatóan ezt az utat járja majd be.

Elnök még a sírban is

A csak "Szeretett Vezetőként" emlegetett Kim Dzsong Il a pártfőtitkári poszton kívül még egy sor vezetői címet tudhat a magáénak, amelyeket leendő utódja is feltehetően örököl. Ő például a hadsereg főparancsnoka, és a Nemzeti Védelmi Bizottság elnöke is. Egyedül a köztársasági elnöki posztot nem ő tölti be, ezt a titulust ugyanis az alkotmány 1998-as módosításával 1994-ben elhunyt apja, Kim Ir Szen viseli, mint a "Köztársaság Örökös Elnöke".

Észak-Korea a világ egyetlen dinasztikus kommunista diktatúrája, amely a példátlan elszigeteltségben él. A vezetés minden téren igyekszik korlátozni a külföldi befolyást, vagy hogy az embereknek bármilyen olyan információhoz jussanak, amelyet nem a pártvezetés engedélyez vagy közöl. Az elszigeteltség jele, hogy az ország vezetőinek életrajzi adatai is bizonytalanságba vesznek, így például Kim Ir Szenről is csak annyit tudni, amennyit saját hivatalos önéletrajzában közöl, de ennek valódiságát sokan kétségbe vonják.