Kétezernél több halott az ázsiai földrengésben

2005.10.08. 10:52

Meghaladhatja a kétezret is a Dél-Ázsiát sújtó erős földrengés pakisztáni halálos áldozatainak száma. A magyar Külügyminisztérium nem tud magyar sérültekről a pakisztáni földrengésben. Két iskola is összeomlott, maga alá temetve összesen 400 kisiskolást.

Forrás: MTI
Hozzátartozóikat kereső emberek Iszlámábádban

A kezdeti becslések után beérkezett első számlált adatok szerint eddig több mint 2100 halálos áldozatról tudnak a pakisztáni és az indiai hatóságok a dél-ázsiai térséget megrázó szombati erős földrengés után. Pervez Musarraf pakisztáni elnök szóvivője több ezerre becsülte a halottak számát a katasztrófa sújtotta pakisztáni térségek fölött végzett légi szemléje után.

Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatti részén ezer fölé emelkedett az ismert halálos áldozatok száma, 860 ember lelte halálát Pakisztán Északnyugati Határtartományában. Kasmír indiai részén a halálos áldozatok száma megközelíti a háromszázat - mondta Dzsaipa Reddy indiai tájékoztatási miniszter.

A halottak között 400 gyerek is van, akikre az iskolaépület olmlott rá Manszer körzetben. Az egyik iskola romjai alatt 350, a másik alatt 50 iskolás vesztette életét - közölte a pakisztáni Északnyugati Határtartomány rendőrfőnöke. A hadsereg helikopterei szállítják el a sérülteket a katasztrófa sújtotta térségekből más területek kórházaiba.

A pakisztáni szeizmológiai intézet mérése szerint a néhány perces időkülönbséggel bekövetkezett két rengés közül a nagyobbik 7,6-os erősségű volt a Richter-skálán. Epicentruma Iszlámábádtól száz kilométerre északra volt.

"Az elemi csapás teljesen lerombolt egy falut Kasmír pakisztáni részén. Kasmírból és az ország más észak vidékeiről súlyos károkról kaptunk híreket. A hadsereg orvosokat küldött helikoptereken az elemi csapás által sújtott térségekbe" - mondta Iszlámábádban egy katonai szóvivő. Az ország északi térségeinek számos városában és falujában omlottak össze épületek a földrengés hatására. A pakisztáni fővárosban is ledőlt a földmozgás hatására két, emeletes ház.

A pakisztáni magyar nagykövetséggel kapcsolatban lévő magyarok közül senki nem sérült meg a szombat reggeli pakisztáni földrengésben - mondta Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője szombaton.

A reggeli földrengésnek tucat utórengését érzékelték a délelőtti és a kora délutáni órákban. Ezen kisebb utórengéseket nagy erejű földmozgások követték a késő délutáni órákban. Pontos adatot még nem közöltek ez utóbbiak mértékéről, de egy pakisztáni illetékes biztosnak mondta, hogy az újabb rengések ereje meghaladta a 6-os értéket a Richter-skálán.

Előző
  • 1
  • 2
Következő