Káoszt okozna Amerikában a madárinfluenza

2005.10.08. 14:24

Megtelnének az amerikai kórházak, energia- és élelmiszerhiány keletkezne, ha elérné Amerikát a madárinfluenza-járvány - erre számít az amerikai kormányzat, írja a The New York Times című amerikai napilap. A kormányzat október végén ismerteti a forgatókönyvet, melyet a járvány esetleges kitörésére készítenek.

Az amerikai kormányzat madárinfluenza-ellenes terve az ország teljes felkészületlenségéről tanúskodik, amely miatt a várható káoszban akár kétmillióan is életüket veszíthetik - írta szombaton a The New York Times című amerikai napilap. A terv nem végleges változata szerint - a hivatalos változatot várhatóan október végén ismertetik - abban az esetben, ha a betegség emberről emberre terjedő változata járványos méreteket öltene Ázsiában, az Egyesült Államokba "néhány hónnappal vagy héttel" később érne el a járvány - írja a lap.

A járvány következtében valóságos káosz következne be: az amerikai kórházak a feltételezés szerint telis-tele lennének páciensekkel, a védőoltásokat osztó klinikákon zavargások törnének ki, energia- és élelmiszerhiány keletkezne - áll a 381 oldalas forgatókönyvben. A dokumentum erre a helyzetre vesztegzár bevezetését és az utazások korlátozását irányozza elő, "amelyek csak egy-két hónappal késleltetnék a járvány kitörését" az Egyesült Államokban - írja a lap.

Az egészségügyi illetékesek által kidolgozott terv szerint a legrosszabb esetben több mint 1,9 millió amerikai halna meg és 8,5 millióan kerülnének kórházba, a várható veszteségeket 450 milliárd dollárra becsülik. Ez lenne az Egyesült Államok történelmének legnagyobb katasztrófája a The New York Times szerint.

A terv 600 millió adag oltóanyag előállítását írja elő mostantól fél éven belül, azaz a jelenlegi kapacitás közel tízszeresét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK