Gerhard Schröder német kancellár kedden egy berlini rendezvényen először erősítette meg nyilvánosan és közvetve, hogy nem kíván a továbbiakban kormányzati posztot vállalni.

Schröder utalt arra, hogy tagja a nagykoalícióról hétfőtől kezdve tárgyaló szociáldemokrata küldöttségnek, majd kijelentette: "Így értelmezem én a feladatokat, amelyek még akkor is vannak, ha valaki már nem tartozik a következő kormányhoz."

Schröder tájékozott források szerint már hétfőn, a szociáldemokrata párt (SPD) egyik testületi ülésén tett olyan kijelentést, hogy kormányzati poszt vállalása egy Angela Merkel (kereszténydemokrata - CDU) vezette kormányban nem illeszkedik terveibe.

A német választásokon győztes konzervatívok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták hétfőn kezdenek hivatalos tárgyalásokat a nagykoalícióról, miután külön-külön nem voltak képesek kormányzóképes koalíciót létrehozni. A tárgyalások november közepéig tartanának, s csak ezt követően lehet szó kancellárválasztásról.

A CDU/CSU egyik előfeltétele volt, hogy Schröder mondjon le kancellári ambícióiról, mielőtt a hivatalos tárgyalások megkezdődnek. Schröder ezt megcselekedte, s a szociáldemokraták valószínűleg ennek fejében is nyolc kormányposztot kaptak a kereszténydemokrata kancellárral együtt 16 fős kormányban, amely azonban csak a koalíciós tárgyalások sikeres lezárása esetén alakulhat meg.