A Los Angeles-i római katolikus érsekség vezetői évtizedeken át hatékonynak vélt terápiás kezelések és új lelkipásztori megbízatások között mozgatták a gyermekek megrontásával vádolt papokat - derül ki a bírósági kényszer hatására nyilvánosságra hozott egyházmegyei iratokból.

A kaliforniai egyházmegyében mintegy 500 állítólagos áldozat vádol 126 papot szexuális zaklatással. Az áldozatok ügyvédei már korábban megegyeztek az érsekséggel az egyház levéltári feljegyzéseinek nyilvánosságra hozataláról. A megvádolt egyházi személyek ügyvédeinek azonban mindeddig sikerült megakadályozniuk a közzétételt, a papok személyiségi jogainak védelmére hivatkozva.

Egy fellebbviteli bíróság azonban három évig tartó huzavona után a múlt hónapban elrendelte az akták nyilvánosságra hozatalát. A személyzeti aktáknak az egyházmegye internetes portáljára kedden késő este feltett 150 oldalnyi összegzéséből kiderül, hogy a Los Angeles-i érsekségben sem jártak el másként a pedofil papok ügyeiben, mint más érintett egyházmegyékben: sok esetben a helyi egyházi vezetők terápiára küldték a bepanaszolt papokat, majd a "kezelés" befejezése után újból kihelyezték őket plébániákra, ahol megint csak panaszok merültek fel ellenük.

A felpereseket képviselő ügyvédcsoport vezetője, Raymond P. Boucher elismerte, hogy a dokumentumkivonatok közzététele "első lépés" a helyes irányba, de követelte az egyházmegye teljes vonatkozó archívumának hozzáférhetővé tételét.

A feljegyzésekben szereplő papok némelyikét még az 1920-as években szentelték fel, sokan a megvádolt papok közül az egyházmegyét 1985 óta vezető Roger Mahony bíboros közvetlen felügyelete alatt álltak. Mahony szóvivője többször is azt állította, hogy a bíboros a megbékélés érdekében a dokumentumok közzétételét szeretné elérni, de megkötik a kezét a bizalmas adatok kezelésére vonatkozó jogszabályok. A papi molesztálást elszenvedett áldozatok szervezetének (SNAP) országos igazgatója, David Clohessy ezzel kapcsolatban képmutatással vádolja a bíborost, aki szerinte valójában minden jogi trükköt felhasznált arra, hogy ne kelljen elszámolnia saját felelősségével a botrányban.

A közzétett dokumentumok tanúsága szerint sok püspök azzal védekezett, hogy félrevezették őket a pszichoterapeuták, akik elhitették velük, hogy "gyógyítható" a fiatalok iránti szexuális vonzalom.

A Los Angeles-i katolikus egyházmegye a legnagyobb az Egyesült Államokban, 284 gyülekezetében 3,6 millió hívőt számlál.