Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsot adott a csütörtök hajnalban közel 100 muszlim fegyveres által megszállt Nalcsik ostromgyűrűbe zárására és a fegyveresek lelövésére. Eddig legalább 50 fegyveres és egy tucat járókelő halt meg abban az összecsapásban, amely az Oroszországhoz tartozó Kabard- és Balkárföld székhelyén robbant ki. A feltehetően muszlim gerillák kormányzati épületeket támadtak.

Forrás: MTI
Már péncélosok is vannak Nalcsikban

Mintegy ötven fegyveres támadó és tucatnyi helyi lakos vesztette életét azokban a harcokban, amelyeket feltehetően muszlim gerillák robbantottak ki csütörtökön az észak-kaukázusi Nalcsikban - közölte az Oroszországhoz tartozó Kabard-Balkárföld elnöke, Arszen Kanokov.

Az ismeretlen fegyveresek csütörtökre virradó éjjel több kormányzati épületet is megtámadtak az Oroszországhoz tartozó Balkárföld fővárosában, Nalcsikban. A muszlim gerillák megtámadták a repülőteret, katonai parancsnokságot, a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) épületét, a helyi belügyminisztérium irodáit és több boltot a városközpontban.

Nalcsik ostromgyűrűbe zárását rendelte el csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin egyúttal parancsot adott arra, hogy a biztonsági erők az észak-kaukázusi városban öljenek meg minden fegyvert viselő és ellenállást tanúsító személyt - jelentette be az Interfax hírügynökség szerint Alekszandr Csekalin, az orosz belügyminiszter első helyettese Moszkvában, az elnökkel folytatott megbeszélése után.

Csekalin beszámolója szerint Putyin minden szükséges intézkedést elrendelt Nalcsik blokádjához, hogy meg lehessen akadályozni a támadó fegyveresek elszivárgását. Mindenkit likvidálni kell, akinek fegyver lesz a kezében vagy ellenállást tanúsít, az államfő parancsát végrehajtjuk - mondta az első miniszterhelyettes, aki szerint az akcióban a védelmi és belügyi tárca, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat alárendeltségébe tartozó egységek vesznek részt, a katonák elsősorban az ostromzárban segédkeznek. Az orosz erők már páncélosokat is vezényeltek a városba, ahonnan a civil lakosok tömege menekült autóval. Befelé már reggeltől nem engedtek civileket.

A csecsen szeparatisák egy szakadár hírportálon közölték csütörtökön, hogy az ő egységeik intéztek nagyszabású támadást Nalcsik ellen, kabard-balkárföldi iszlám gerillákkal együtt. Moszkvai közlés szerint az orosz katonai egységek már birtokukba vették a helyi repülőteret, ugyanakkor a városban még legalább harminc fegyveres bujkálhat. Közel százan támadhattak Nalcsikra, csaknem ötven, fegyveressel végeztek az orosz erők. Ugyanakkor legalább tucatnyi polgári személy és öt rendőr is életét vesztette a harcokban. Nalcsik lakóit arra szólították fel, hogy ne hagyják el otthonaikat, ugyanakkor már tömegével menekültek el az emberek a 300 ezer lakosú városból.

A hatóságok cáfolták azokat a korábbi híreket, hogy a támadók egy iskolát is elfoglaltak, bár a gerillák túszokat is ejtettek egy nalcsiki rendőrségi épületben.