Heves esőzések okoztak áradásokat a Costa Braván

2005.10.13. 21:00

Spanyolország északkeleti részén nagy területek kerültek víz alá a heves esőzések következtében, míg az ország középső részén fekvő hegyekben lehullott az első hó.

A Barcelonától északra fekvő Costa Brava földközi-tengeri partszakaszon méteres víz árasztotta el Sant Feliu de Guixols és Platja d'Aro üdülőhelyeket, parkoló autók lebegnek a víz színén. Santa Cristina d'Aro településen a tűzoltóság mentette ki egy víz által körülzárt épületkomplexum lakóit.

Gerona városnál kilépett medréből a Ridaura folyó és nagy területeket árasztott el. Országutak tucatjai járhatatlanok, sok iskolában elmaradt a tanítás. Sant Antonide Calonge városban egy 74 éves asszony életét vesztette, őt elsodorta az utcákon hömpölygő víz.

Barcelonára az utóbbi tíz év legnagyobb felhőszakadása zúdult: egyes városrészekben négyzetméterenként 140 liter eső esett 24 óra alatt. Pincék, mélygarázsok és mélyebben fekvő lakások kerültek víz alá, az utakon kidőlt fák akadályozzák a közlekedést.

Spanyolország középső részén, a Madridtól északra fekvő hegyekben leesett az első hó. A Sierra de Guadarrama több hágója csak hólánccal járható.