Szenegálba és Maliba toloncoltak ki légi úton a marokkói hatóságok mintegy 1600 illegális bevándorlót - közölték pénteken hivatalosan a marokkói fővárosban. Az afrikai menekülteket azután vették őrizetbe, hogy hiába próbáltak bejutni spanyol területre, az észak-afrikai Ceuta és Melilla enklávékba.

Marokkó határozottan visszautasította nemzetközi segélyszervezeteknek azokat a jelentéseit, amelyek szerint hatóságaik állítólag kitettek menekülteket a nyugat-szaharai sivatagban. Az afrikaiak hírek szerint már teljesen kimerült állapotban voltak, éhségtől és szomjúságtól elgyötörten szenvedtek. A légihíd kiindulópontja a kelet-marokkói Udzsda.

"A több száz bevándorló közül, aki illegálisan tartózkodik Marokkó területén, senkit sem hagytak sorsára a Marokkói Királyság déli határán" - volt olvasható az állami MAP hírügynökség jelentésében, amelyet "felelős körökre" való hivatkozással adtak ki.

A nemzetközi segélyszervezetek szerint a marokkói hatóságok a Marokkótól való elszakadásért küzdő nyugat-szaharai Polisario Front által ellenőrzött terület határán hagytak magukra afrikai menekülteket. A Polisario saját közlése szerint 40 afrikait talált. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) csütörtökön rendkívüli aggodalmának adott hangot a Marokkóban lévő afrikai menekültek sorsa miatt.
Marokkó spanyol sajtójelentések szerint összesen mintegy 2000 afrikai menekültet helyezett el katonai táborokban az ország délnyugati területein. Rabat jelenleg tárgyal több közép- és nyugat-afrikai állammal, hogy lehetővé tegye a menekültek kitoloncolását.