Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár pénteken Belgrád tudomására hozta, hogy nem számíthat Washingtonhoz, Brüsszelhez és a NATO-hoz fűződő kapcsolatainak javítására, amíg nem teljesíti a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) iránti kötelezettségeit.

Burns pénteken Belgrádban tárgyalássorozatot folytatott külön-külön a délszláv államközösség, Montenegró és Szerbia politikai vezetőivel. Ezután úgy nyilatkozott, hogy Washington nagyon csalódott, amiért nincs még Hágában a srebrenicai népirtás fő felelőseinek tartott két hágai vádlott, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok és Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök.

"Ez a két személy az akadálya annak, hogy fejlődjenek Szerbia kapcsolatai az Egyesült Államokkal, a NATO-val és Európával" - hangoztatta Burns, aki szerint nagyot javítana Washington és Belgrád viszonyán, ha a hatóságok elfognák és kiadnák őket Hágának. Az államtitkár furcsállotta, hogy belgrádi tárgyalópartnerei azt mondogatták, hogy Mladic feladja magát, vagy elfogják, de egy szót sem ejtettek Karadzicról.

Koszovóval kapcsolatosan a külügyi államtitkár leszögezte, hogy Washington senkinek sem fogja pártját, de tisztában van azzal, hogy a jelenlegi helyzet nem tartható. Burns egyértelművé tette, hogy a tartomány státusáról szóló, valószínűleg novemberben kezdődő tárgyalásokon mindenki számára elfogadható kompromisszumos megoldást kell keresni, a tárgyalásoknak nem lesz sem győztese, sem vesztese, és senkinek sem lesz vétójoga. Az Egyesült Államok tevékenyen részt fog venni a folyamatban, a kormány koszovói különmegbízottat fog kinevezni, aki segítségére lesz a tárgyalásokat lebonyolító ENSZ-megbízottnak - mondta a washingtoni politikus.