Négy ember meghat és többen megsebesültek, amikor több szavazóhelyiséget is megtámadtak iraki felkelők szombaton, az alkotmányról szóló népszavazás napján. A szavazási részvétel az első órákban igen alacsony volt, később egyre többen mentek el voksolni, jóllehet egyes térségekben nem emelkedett a szavazók száma.

Az iraki alkotmányról szombaton kezdődött népszavazás első óráiban a felkelők több szavazóhelyiséget megtámadtak, négy ember meghalt. Az iraki fővárostól, Bagdadtól 140 kilométerre északkeletre fekvő Szadíja körzetben három iraki katona vesztette életét, három megsérült egy pokolgép robbanásában - közölte egy iraki belügyi forrás. Bagdadban egy polgári személy halt meg, amikor egy ismeretlen fegyveres tüzet nyitott a szavazóhelyiségre.

Országosan közel hatezer a szavazóhelyiségek száma, a fővárosban 1200 működik. A helyszíni beszámolók szerint a korai órákban még igen alacsony volt a részvételi arány, később azonban érezhetően nőtt a szavazók aktivitása.

A közép- és nyugat-iraki területeken, ahol a korábban hatalmon lévő szunnita kisebbség él, alacsony a részvételi arány. Az al-Arabíja tévéállomás képeket mutatott a Bagdadtól 50 kilométerre fekvő Falludzsában, a korábbi szunnita-ellenes fellegvárban zajló szavazásról. Az emberek békésen szavaznak, nem történt semmilyen támadás a szavazóhelyiségek ellen - állította a tévékommentátor. Hozzátette ugyanakkor, hogy a népszavazás előtt a szunnita szervezetek arra biztatták a helybélieket, hogy nemmel voksoljanak a referendumon.

Az elsők között szavazott Dzsalal Talabani iraki államfő, aki a szigorúan őrzött bagdadi kormányzati negyedben, az úgynevezett zöld övezetben adta le szavazatát. Néhány perccel később ugyanitt szavazott Ibrahím al-Dzsaafari kormányfő is.

Szerte Irakban rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajlik a népszavazás. Az öngyilkos pokolgépes autós merényletek elleni védekezésül betiltották a gépjárműforgalmat, csupán a sajtó munkatársai, a katonai járőrök, illetve a mentők és tűzoltók közlekedhetnek. Bagdad utcáin az amerikai hadsereg alakulatai járőröznek, az iraki rendőrök és katonák az iskolákban, kormányzati épületekben létesített szavazóhelyiségeket veszik körül. A közelben tartózkodnak az amerikai hadsereg harckocsijai, és a levegőben amerikai helikopterek köröznek.

Az iraki központi választási bizottság tájékoztatása szerint a népszavazás előzetes eredményei vasárnap estére, hétfő hajnalra várhatók, míg a végeredményt három napon belül nyilvánosságra hozzák.