Akár 70 ezer áldozata lehet a pakisztáni földrengésnek

2005.10.16. 22:06

Átlépte az 53 ezret a pakisztáni földrengés halottainak száma. A hatóságok szerint az áldozatok száma akár a 60-70 ezret is elérheti, mert sok helyen még nem takarították el a romokat. Szintén az áldozatok számát növelheti az egyre romló időjárás. India megengedte Pakisztánnak, hogy a kasmír tartomány határvidékén lévő repülési tilalmi zónában helikoptereket használjon a mentéshez.

Legkevesebb 40 ezren haltak meg a pakisztáni Kasmírban az október 8-i földrengés következtében, így az ország egészében a természeti katasztrófának összesen 53 ezer halálos áldozata volt - közölte a pakisztáni Kasmír tartomány regionális kormányzatának vezetője. A tartományi vezető szerint az áldozatok száma tovább nőhet.

 

Szikandar Hajat Hán tartományi miniszterelnök elmondta: vannak városok, ahol még nem tisztították el az omladékot, és a halálos áldozatok száma akár a 70-80 ezret is elérheti. A mentési munkálatok összehangolásával megbízott Faruk Dzsaved tábornok vasárnapi sajtóértekezletén még azt közölte, hogy a 39 422 a pakisztáni földrengés megerősített halálos áldozatainak száma, a sérülteké pedig 65 038.

 

A Richter-skála szerint 7,6-os erősségű földmozgás következtében több mint 3,3 millióan váltak hajléktalanná Pakisztán északi részén és Kasmírban, s a romló időjárási viszonyok közepette a halottak számának további növekedése várható. Vasárnap heves esők akadályozták a segélyek légi úton történő eljuttatását a katasztrófa sújtotta kasmíri területekre, s egy pakisztáni mentőhelikopter le is zuhant, a fedélzetén lévő hat személy halálát okozva.

 

Aftab Serpao belügyminiszter elmondása szerint a halottak csaknem fele, mintegy 18 500 ember egyetlen városban, Muzaffarábádban vált az ország eddigi legsúlyosabb földrengésének áldozatává.

 

India, ahol a földrengésnek 1329 áldozata volt, megengedi Pakisztánnak, hogy helikopterei berepüljenek a Kasmírt két része osztó tűzszüneti vonal két oldalán húzódó repüléstilalmi övezetbe, az ott lévő, katasztrófa sújtotta falvakba - közölte az újdelhi külügyminisztérium. A pakisztáni kérésre az indiai fél úgy válaszolt, hogy esetenként, előzetes pakisztáni tájékoztatás után engedélyezik az egyes helikopterek berepülését a vonal két oldalán egy-egy kilométer szélességben létesített zónába.

 

A pakisztáni mentőknek sikerült élve megmenteniük egy tizenegy éves, gyermekbénulásban szenvedő kislányt, aki nyolc napig tartózkodott a földrengés sújtotta észak-pakisztáni Balakot közelében a hegyekben. A kislányra két öccse hívta fel a mentők figyelmét, akik a héthónapos kishúgukat magukkal vitték a menekülttáborba, de mozgáskorlátozott testvérüket kénytelenek voltak a faluban hagyni. A gyermekek szülei a katasztrófakor a falu több más lakójával együtt életüket vesztették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK