Bolgár aranybánya ellen tiltakoznak a zöldek

2005.10.16. 9:39

Bolgár, görög és török környezetvédők tiltakoznak az ellen az aranybánya ellen, amit a tervek szerint egy kanadai cég nyitna meg. Az aranyat a cég ugyanazzal a ciános technikával nyerné ki, mint a 2002-es tiszai ciánszennyezésért felelős Aurul.

A Dundee Precious Metals nevű kanadai cég a Bulgária déli részén lévő Krumovgrad térségében évi 130 ezer uncia arany kitermelésére alkalmas bánya megnyitását tervezi. A beruházás ellen 2005-ben nagyszabású mozgalom bontakozott ki, amiben részt vesz a város polgármesteri hivatala, három nemzetközi környezetvédő szervezet (Green Balkans, Bankwatch és Bird Life), a görög és a török bányafigyelő szolgálat, valamint két határmenti görög prefektúra is.

A tiltakozás oka, hogy a romániai Nagybányához, és a Verespatakra tervezett bányához hasonlóan a bulgáriai aranybányában is ciánnal nyernék ki a nemesfémet. A környezetvédők attól tartanak, hogy mérgező anyagok juthatnak a közeli Krumovica folyóba. A Krumovica a görög Ardasz folyóba ömlik, az pedig az Évrosz görög-török határfolyóba, így három országot is érinthetne egy esetleges szennyeződés.

A kanadai cég képviselője, Lawrence Marsland úgy nyilatkozott, hogy a bolgár kormánynak beterjesztett környezettanulmány tiszteletben tartja az európai normákat és törvényeket, és a cég pedig meghívta a tanulmány vitájára azokat is, akik ellenzik a tervet. A környezetvédők szerint az 1994-ben aláírt Espoo nemzetközi egyezmény értelmében a bolgár kormányon kívül a görögnek és a töröknek is beleszólása lehet a döntésbe. A görög kormány azonban már egyetértését nyilvánította ki a kanadai tervvel, annak ellenére, hogy az ellen augusztusban tiltakozott Krumovgrad polgármesteri hivatala, szeptemberben pedig Évrosz és Rodope görög prefektúrák vezetősége.

KAPCSOLÓDÓ CIKK