Bush gratulált az irakiaknak

2005.10.16. 22:44

Gratulált az irakiaknak az alkotmányról szóló népszavazáson való részvételért George Bush amerikai elnök. Bush elégedetten nyugtázta, hogy a népszavazáson jóbval kevesebb erőszakos cselekmény történt, mint a januári parlamenti választáson. Az elnök szerint a népszavazás súlyos csapás a terrorizmusra. A szavazás eredménye nem ismert.

George Bush, az Egyesült Államok elnöke vasárnap az amerikai nép nevében gratulált az irakiaknak az alkotmányról megrendezett népszavazáson való nagyarányú részvételhez. Újságíróknak nyilatkozva a szombati napot rendkívül előremutatónak nevezte az iraki nép és a világbéke szempontjából. Elismerően nyugtázta, hogy a részvétel nagyobb volt, mint a januári választásokon, ezúttal több szunnita ment el voksolni és az erőszak mértéke is kisebb volt.

Az elnök elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy az első értesülések szerint szombaton sokkal kevesebb erőszak történt, mint januárban, ami szavai szerint az Egyesült Államok és koalíciós szövetségesei által kiképezett iraki erők érdeme is. Bush elnök ellentétbe állította a népszavazást az al-Kaida erőszakos módszereivel, amelyekkel a terroristák meg akarják állítani a demokrácia menetelését. A folyamatos haladást hangsúlyozva kijelentette, hogy Irak, mint szövetséges csatlakozni fog a terrorizmus elleni harchoz, meg fogja akadályozni, hogy az al-Kaida bázisokat létesítsen az országban, és példát fog mutatni azok számára, akik békében akarnak élni.

Bush elnök már szombati rádióbeszédében úgy jellemezte a népszavazást, hogy az súlyos csapás a terroristákra, és annak a bizonyságaként méltatta, hogy az irakiak elutasítják az al-Kaida terrorszervezetet és annak az iszlámról alkotott torz felfogását.

Bush döntő fontosságú állomásnak nevezte a referendumot, de óvatosan elkerülte, hogy akárcsak célzást tegyen a várható eredményére. A nap folyamán Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Londonban először úgy nyilatkozott, hogy az irakiak valószínűleg elfogadták az alkotmányt, amit iraki szunnita vezetők a népszavazás eredményének a befolyásolására irányuló nyomásgyakorlásnak minősítettek. Rice későbbi nyilatkozataiban más csak annyit mondott, hogy az eredményt még nem lehet tudni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK