Újabb tömegsírt hantoltak ki Boszniában. A feltárt sír közel ötszáz, srebrenicai muzulmán holttestét rejtette, akiket a szerbek végeztek ki a város eleste után. Hogy eltűntessék a nyomokat, a szerbek többször áthelyezték a sírokat, ezért mostanra sok holttestet csak DNS alapján lehet azonosítani.

Az 1995-ös srebrenicai vérengzés újabb 482 muzulmán áldozatának holttestét hantolták ki a Boszniában eddig talált harmadik legnagyobb tömegsírból a kelet-boszniai Lipljében - jelentették be törvényszéki orvosszakértők vasárnap.

Az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó helyi bizottság vezetője, Murat Hurtic közölte, hogy a tömegsírban 8 teljes és 474 nem teljes holttestet találtak. Az általa vezetett csapat egyhónapi munka után 5 tömegsírt tárt fel Liplje faluban. Az ötödik, legnagyobb tömegsír kihantolása után az emberi maradványokat azonosítás céljából DNS-vizsgálatnak vetik alá.

Hurtic úgy vélte, hogy a lipljei tömegsírokban összesen 800-1000 muzulmán holtteste nyugszik, akiket a boszniai szerb erők gyilkoltak meg a petkovci duzzasztógátnál, miután a muzulmánok elmenekültek a szerbek által elfoglalt Srebrenicából.

A Ratko Mladic tábornok által irányított boszniai szerb hadsereg mintegy 8 ezer muzulmán férfit és fiút mészárolt le azt követően, hogy 1995. július 11-én lerohanta az ENSZ által védett övezetnek nyilvánított kelet-boszniai muzulmán beékelődést, Srebrenicát. A szerb hadsereg tagjai a város elestét követő napokban hajtóvadászatot rendeztek a városból elmenekült muzulmánok után, akiket tömegesen gyilkoltak le, és földeltek el titokban különböző tömegsírokban. Ez volt a második világháború utáni legnagyobb népirtás Európában.

Hogy eltüntessék a nyomokat, a tetemeket később újabb sírokban földelték el, amelyeket földgyalukkal simára döngöltek. Mint Hurtic elmondta, ezért keveredtek annyira össze a testmaradványok, és ezért találtak olyan kevés koponyát.

A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekmények ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt Ratko Mladic és bűntársa, Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök ellen a srebrenicai vérengzésért és Szarajevó 1992-95-ös ostromáért, amelyben mintegy 12 ezer ember veszítette életét. Mindketten változatlanul szökésben vannak.