Bush a bolgár ápolónők szabadon bocsátását követeli

2005.10.17. 20:25

Halálra ítélt bolgár ápolónők kiszabadítására szólította fel Líbiát hétfőn George Bush amerikai elnök, aki a Fehér Házban fogadta Georgi Parvanovot, Bulgária elnökét. Líbiában tavaly májusban öt bolgár ápolónőt első fokon halálra ítéltek azzal a váddal, hogy 380 gyereket megfertőztek az AIDS vírusával.

Bush elnök a sajtónak nyilatkozva leszögezte: az Egyesült Államoknak az az álláspontja, hogy az ápolónőket szabadon kell bocsátani. "Ne legyen félreértés a líbiai kormány fejében, az ápolónőknek nemcsak az életét kell megkímélni, de szabadon is kell bocsátani őket a börtönből. Világosan kifejtettük álláspontunkat a líbiai kormánynak, és továbbra is ezt üzenjük neki" - jelentette ki az amerikai elnök.

A hat és fél éve letartóztatott öt bolgár ápolónőt, valamint egy palesztin orvost azzal a váddal ítélték tavaly első fokon halálra, hogy az AIDS elleni gyógyszerrel kísérletezve a betegség vírusát tartalmazó vér átömlesztésével 380 gyereket megfertőztek Bengázi város kórházában. A fertőzés nyomán 47 gyerek halt meg. Megfigyelők szerint a vádak mondvacsináltak, a vallomásokat kínzással csikarták ki.

Az Egyesült Államokon kívül az Európa Tanács is sürgeti az elítéltek szabadon bocsátását. Az ET parlamenti közgyűlése idén október 6-án a velük való "barbár bánásmódot" elmarasztalva leszögezve, hogy az elítéltek bűnbakok csupán a líbiai egészségügyi rendszer hiányosságaiért. A líbiai fellebbviteli bíróság november 15-én dönt az ügyben.

Bush elnök hétfői fehér házi sajtónyilatkozatában "értékes NATO-partnernek" nevezte Bulgáriát, s dicsérte a legutóbbi bulgáriai parlamenti választásokat, mint amelyek példaként szolgálhatnak sok ország számára.

Bulgária támaszpontokat ajánlott fel a külföldi katonai erőit átrendező Egyesült Államoknak. A szófiai kormány 400 katonát állomásoztat Irakban, és Afganisztánba is küldött egy katonai egységet, amely jövőre átveszi a kabuli repülőtér biztonsági feladatainak ellátását.

Parvanov a sajtóértekezleten kiemelte, hogy Bulgária elkötelezett szövetséges marad a terrorizmus elleni koalícióban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK