Őrizetbe vették Gulijev azeri ellenzéki vezért

2005.10.17. 18:47

Őrizetbe vették az ukrán hatóságok hétfőn Szimferopolban Raszul Gulijev száműzetésben élő azeri ellenzéki vezért, aki az Egyesült Államokból tartott haza, hogy induljon a november 6-án esedékes parlamenti választásokon.

Gulijev repülőgépe Londonból indult, majd a Krím-félszigeten lévő Szimferopolban szállt le, ahol előállították. A kijevi belügyminisztérium egyik szóvivője szerint jelenleg a légikikötőben tartják fogva, s vizsgálják úti okmányait. Gulijev családjának két tagja, valamint két brit állampolgár társaságában tartott Bakuba. A szimferopoli repülőtéren azeri illetékesekkel is tárgyalt hazatérésének feltételeiről.

Gulijev őrizetbe vétele az Interpol körözése alapján történt - közölte Andrij Ivancov, a helyi rendőrség vezetője. Az azeri ellenzéki politikust nagy kárt okozó sikkasztással vádolják hazájában.

Gulijev várható érkezésének hírére Bakuban hétfőn pattanásig feszült a helyzet. Az azeri vezetés kilátásba helyezte, hogy amint Gulijev Azerbajdzsán területére lép, azonnal letartóztatják. A bakui repülőtérre vezető út mentén rendőri egységek sorakoztak fel, és csak azokat engedik tovább, akiknek érvényes repülőjegyük van. Az ellenzék ugyanis felszólította híveit, hogy vonuljanak a repülőtérhez Gulijev üdvözlésére. Az azeri hatóságok emellett Gulijev mintegy 35 hívét is őrizetbe vették a közrend felforgatásának a vádjával. A bakui belvárosban katonai teherautók és páncélozott szállító harcjárművek cirkálnak.

Gulijev a kilencvenes években az azeri parlament elnöke volt. Emellett egy olajfinomító vezetőjeként szoros kapcsolatba került az ország vezetésével, majd az igazságszolgáltatási szervek korrupció gyanújával bűnvádi eljárást indítottak ellene. Állítólag százmillió dollárnak megfelelő összeget sikkasztott el közpénzekből úgy, hogy illegálisan adott el olajat finomítójából. 1996-ban menekült az Egyesült Államokba.